NACHTHONGER

M.S. te Z. maakt regelmatig expres te lang doorgekookte spaghetti klaar en roert daar boter en suiker door. P.v.d.B. te G. besmeert Maria-biscuitjes met dik boter en klemt daar bittere chocolade hagelslag tussen. H.v.0. te M. bakt van 2 eieren en een scheut melk een omelet die met heel veel nootmuscaat wordt betrooid. A.M.te E. stort de inhoud van een blik tonijn in een soepkom, roert er mayonaise door en eet dit op kattevoer lijkende hartige hapje razendsnel op. W.v.B. uit S. maakt een salade door een gesnipperd uitje door een overgebleven koude aardappel te prakken. De mens is soms zijn eigen biobak.

Aanvallen van nachthonger - wakker worden en iets willen, nee, móeten eten - blijken veelvuldig voor te komen. Vooral alleenstaanden, wier voorraadkast bescheidener is dan die van de gemiddelde hoeksteen-familie, scharrelen op sokken naar de keuken waar de inhoud van het nachthongerkastje wordt geïnspecteerd: van een in een vijzel fijngestampt oud pepertje, een verschrompeld teentje knoflook en een handje oude zoute pinda's, wordt met behulp van een half bouillon blokje en wat water een pittige soep gemaakt, die in eenzaamheid wordt opgeslurpt. Er is gelukkig niemand in de buurt die deze manier van koken en eten kan veroordelen. J.B. te A. kookt, omdat dat hij beroepsmatig met eten bezig is, elke dag. Hij heeft dus altijd prettige restjes in huis die hem 's nachts van pas komen. Graag bakt hij, al televisie kijkend, koekjes. Kaaskoekjes bijvoorbeeld, van slechts 3 ingrediënten. Bloem, kaas en boter worden door elkaar gemengd. Er worden balletjes van gedraaid die plat gedrukt op een het bakpapier beklede bakplaat worden gelegd en vervolgens gedurende 5 à 10 minuten in de oven (180 graden) gebakken. Daarna moet er even geduldig gewacht worden. De kaaskoekjes hebben afgekoeld pas de gewenste knapperigheid. Ach, in het uur van de wolf smaakt alles heel anders. Zend uw interessante, in geen enkel kookboek voorkomende, nachthonger-recepten naar Anne Scheepmaker, Keerngouw 3, 1151 BD Broek in Waterland. De aangrijpendste inzendingen worden beloond met een passende aanvulling van de voorraadkast.

100 gram bloem

100 gram geraspte Parmezaanse kaas

100 gram boter

Picknick-landgoedjes

Het is vaak een verbijsterend gezicht in Engeland: hele families zitten pal aan de snelweg naast hun auto te picknicken en dat happen in uitlaatgassen vinden ze heel gewoon. Belinda Thomas van Green Gifts in Chipping Sodbury heeft het gat in de markt ontdekt: zij heeft namelijk al aan meer dan zevenhonderd particulieren een stukje picknickgrond verkocht. Deze betrekkelijk laaggeprijsde landgoedjes kosten dertig pond per tien vierkante meter en liggen in mooie natuurgebieden. Helaas wel pal naast elkaar, zodat Thomas al strenge regels heeft moeten opstellen: tenten, caravans en radio's zijn verboden, want niemand mag en wil last hebben van zijn picknick-buren. Maal zowel de ham als de tong fijn, maar houd ze wel apart. Roer door de hampuree een beetje mosterd. Bij voorkeur Colman's mosterd. Dit oer-Engelse mosterdpoeder moet worden aangemaakt met een beetje water, bier of bijvoorbeeld room. Roer door de tongpuree wat worcestershiresaus. Maak nu een driedubbele sandwich. Besmeer de onderste laag met hampuree en leg er wat waterkersblaadjes op. Leg hierop de tweede borterham, die wordt besmeerd met boter en tongpuree. Dek af met de laatste boterham. Druk de sandwiches goed op elkaar. Snijd de korsten eraf en verpak de sandwiches in huishoudfolie.

Een recept voor ham-tong-picknick-sandwiches:

witbrood

250 gram gekookte ham

250 gram gekookte rundertong

waterkers

mosterd

worcestershiresaus

    • Anne Scheepmaker