Milieu-activist Watson wordt niet uitgeleverd

HAARLEM, 10 JUNI. De Canadese walvisbeschermer Paul Watson kan formeel worden uitgeleverd aan Noorwegen, maar omdat hij de gevangenisstraf hier al heeft uitgezeten mag hij in Nederland blijven. Hij komt 20 juni vrij. Dit heeft de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald.

De 46-jarige activist moest in Noorwegen nog een celstraf van 120 dagen uitzitten. Watson werd begin april op Schiphol gearresteerd aangezien hij internationaal werd gezocht. Noorwegen vroeg op verscheidene gronden om zijn uitlevering. De milieubeschermer kreeg bij verstek 120 dagen cel opgelegd wegens een poging een schip tot zinken te brengen. Dat schip werd gebruikt voor de zeehondenjacht. Noorwegen verweet Watson verder dat hij in 1994 met zijn boot Whales Forever een aanvaring heeft veroorzaakt met een Noors marineschip. De rechtbank in Haarlem oordeelde twee weken geleden al dat dit feit inmiddels verjaard is.

Daarnaast is een derde aanklacht, het betreden van de Noorse territoriale wateren, in Nederland niet strafbaar.

Watson is jarenlang één van de gezichten van Greenpeace geweest in de strijd tegen de walvisjacht. Watson kwam kort na de oprichting van Greenpeace bij deze organisatie, maar koos later, los van Greenpeace, een militantere koers. Zijn acties op zee gingen veelal gepaard met enteringen en aanvaringen. (ANP)