Michael Jordan blijft bij Bulls als coach Jackson bijtekent

SALT LAKE CITY, 10 JUNI. Basketballer Michael Jordan wil nog één jaar bijtekenen bij de Chicago Bulls. Tegen hetzelfde salaris van 30,14 miljoen dollar (zestig miljoen gulden) per jaar. En onder de voorwaarden dat de Bulls verder gaan met coach Phil Jackson en Scottie Pippen.

Dat laatste is geen probleem. De verbintenis van de 31-jarige Pippen loopt in de zomer van 1998 af. De forward verdient in zijn laatste seizoen bij de Bulls 2,25 miljoen dollar, in vergelijking met de topsalarissen relatief weinig.

De contractverlenging van Jackson is een vraagteken. De coach vindt dat hij met 2,75 miljoen dollar onderbetaald wordt. Met Jordan en Pippen werd hij de afgelopen zes jaar vier keer kampioen van de Amerikaanse profcompetitie NBA. Desondanks zijn eigenaar Jerry Reinsdorf en manager Jerry Krause van de Bulls niet tevreden over de eigenzinnige Zen-meester.

“Ik ben te oud om nog onder een nieuwe coach te werken”, aldus Jordan. “Met Jackson heb ik een uitstekende verstandhouding. Een woord, een blik is soms al voldoende. Als hij vertrekt, vertrek ik ook.” De beroemdste basketballer van de wereld gaat bij contractverlenging in november definitief aan zijn laatste jaar beginnen. “Absoluut. Na dat jaar is Pippen transfervrij. De kans dat hij dan in Chicago bijtekent is klein. Zonder Pippen is de lol er voor mij af.”

Volgens Jordan (33), vier keer gekozen tot beste speler van de NBA en negen keer topscorer, staat zijn vijfde NBA-titel in zeven jaar met de Bulls niet op de tocht. Hoewel de Bulls tegen Utah Jazz voor de eerste keer in bijna tien jaar in de play-offs een voorsprong van 2-0 verspeelden, is er geen sprake van paniek en onrust bij de ploeg. “We misten motivatie, waren niet scherp”, oordeelde hij over de twee opeenvolgende nederlagen in Salt Lake City.

Over zijn eigen optreden deed hij niet moeilijk. “Ook ik bleef onder de verwachtingen. Maar ik kan niet leven in de fantasiewereld die de fans rond Michael Jordan hebben geschapen. Ik ben ook maar een mens. Ik kan ook missen.” In de derde wedstrijd schoot hij 9 op 26 en in wedstrijd vier 11 op 27. Nog geen 40 procent.

Toch is hij nog altijd de topschutter in de play-offs met 30,2 punten gemiddeld, gevolgd door Karl Malone van de Jazz met 26,6. “In ons voordeel spreekt dat wij in mijn periode nog nooit drie opeenvolgende wedstrijden in de NBA hebben verloren sinds 1988”, aldus Jordan. (Reuter, ANP)