Japan ontdekt de open Oosterscheldedam

TOKIO, 10 JUNI. De Oosterscheldedam was gisteren de opening van de krant Asahi, niet als hard nieuws maar als argument in een interne Japanse affaire. Onlangs werd de Baai van Isahaya, in het zuiden van Japan, afgesloten waardoor het grootste Japanse waddengebied droog kwam te liggen.

Het dagblad Asahi, nooit goed bevriend met de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP), voert sindsdien campagne voor heropening van de baai. Het liet eerder een opiniepeiling over de sluiting uitvoeren en heeft nu de Oosterschelde ontdekt. De krant heeft daarvoor speciaal iemand naar Nederland gestuurd.

De beelden van het drooggelegde wad in Isahaya hebben in Japan tot veel protesten geleid, maar LDP-politici stellen dat de sluiting niet kan worden teruggedraaid. De discussie is afgesloten, vanwaar die heibel? Maar de journalist komt met de ontdekking dat in Nederland veranderingen in de plannen zijn aangebracht nadat er een formeel besluit was genomen dat tot een enorme discussie leidde.

In Japan is het echter gebruikelijk om uitgebreid 'grondwerk' te verrichten voordat een besluit wordt genomen. Alle belanghebbende partijen worden uitvoerig gepolst. De essentie is nu juist dat niets in de openbaarheid gebeurt. Een eenmaal genomen besluit kan door de hoogst verantwoordelijken alleen met veel persoonlijke schade worden herroepen. Maar de journalist van Asahi schrijft in de tweede zin: “In Nederland is een dam die dicht èn open kan.”