FM-frequentie voor commerciële stations

DEN HAAG, 10 JUNI. De commerciële radiostations Radio 10 Gold, Veronica Hitradio en Jazz Radio krijgen vanaf 1 januari volgend jaar een FM-frequentie toegewezen. Hiermee wordt het aantal commerciële FM-zenders uitgebreid van vier naar zeven. Dit heeft minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) gisteren aan de Tweede Kamer meegedeeld.

De verdeling van FM-frequenties voor commerciële omroepen is volgens de minister nodig omdat op 1 april van dit jaar een aantal machtigingen afliep en er meer frequenties beschikbaar zijn gekomen. Jorritsma wilde aanvankelijk de beschikbare frequenties via een veiling verdelen, maar de Tweede Kamer voelt daar niets voor, voordat een uitgebreid onderzoek naar de omvang en technische mogelijkheden van de frequenties is afgerond. Dit zal waarschijnlijk niet voor het jaar 2000 klaar zijn.

De bestaande FM-zenders Sky Radio, Radio 538, Radio Noordzee en Classic FM krijgen er vanaf volgend jaar ook enkele frequenties bij, waardoor ze in Nederland een bereik krijgen van bijna tachtig procent. Jorritsma komt met de verdeling van de zenders tegemoet aan de wensen van de grote commerciële omroepen.

De minister zal de nieuwe vergunningen voor de frequenties verlenen tot uiterlijk 1 september 2000. Daarna zullen de frequenties alsnog door middel van een veiling worden verdeeld.

De Tweede Kamer is ingenomen met de voorstellen, omdat nu toch het uitgebreide onderzoek naar FM-frequenties zal worden doorgezet. Het station Nederland FM, dat geen frequentie heeft toegewezen gekregen, heeft aangekondigd naar de rechter te zullen stappen.