Effectenbeurs wacht rustig op komst Euro-top

AMSTERDAM, 10 JUNI. Ondanks het nieuwe slotrecord van Wall Street was het bijzonder rustig op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index schommelde vanochtend rondom 829 punten. Beleggers wachten de Euro-top van volgende week maandag en dinsdag af.

AMSTERDAM De toonaangevende AEX-index opende vanochtend met 829,80 punten slechts een halve punt hoger dan de slotkoers van gisteren en kwam daarna nauwelijks van zijn plaats. Om een uur 's middags stond de index op 828,45 punten.

“No news, no action. De beurs moet het op eigen kracht doen vandaag”, aldus beursanalist J. Molenaar van Theo Gilissen Bankiers. “De meeste bedrijven hebben hun resultaten gepubliceerd en ook renteberichten blijven uit. De handelaren genieten liever van het mooie weer.” De analist verwacht dat de rustige stemming de komende week niet omslaat. Alleen tussentijds nieuws over de euro zou veranderingen teweeg kunnen brengen.

Op de stille beurs waren de supermarktconcerns vanochtend in trek. Ahold klom en noteerde omstreeks het middaguur 1,70 hoger op 154,70 gulden. Het concern publiceert donderdag zijn eerste-kwartaalcijfers. Gisteren steeg Ahold 2,30 gulden. De nieuwe supermarktcombinatie De Boer Unigro lifte mee en ging 2,80 omhoog tot 73,60 gulden. Gisteren kreeg De Boer Unigro er 2,70 gulden bij.

De obligatiemarkt in Amsterdam deed ook weinig. De dertigjarige staatslening (2023, 7,5 procent) noteerde tegen de middag onveranderd 113,52.

Er waren duidelijke dalers, zoals het Veldhovense ASM Lithography. De koers van de fabrikant van machinerie voor de chipindustrie zakte 3,60 naar 96,30 gulden. “Pure handel, niks aan de hand”, aldus een handelaar. Gisteren ging de koers nog met 2,70 gulden omhoog. Vendex zakte verder weg. Sinds het detailhandelsconcern een minderheidsbelang (20 procent) in Vedior naar de beurs heeft gebracht, is de eigen koers afgebrokkeld. Vendex zakte met 2,40 naar 106,80. Vedior steeg twee dubbeltjes tot 48,20. Uitzendonderneming Randstad verloor vanochtend 1,60 op 200,40 gulden.

Het aandeel Smit Internationale was op de lokale markt opnieuw gevraagd. In een licht gedrukte markt steeg de zeesleper nog eens 2,80 tot 51,80 gulden. Het aandeel Hoek's Machine steeg 4,50 gulden naar 195,00 gulden.

De dollar heeft vanmorgen maar een deel van zijn verlies, veroorzaakt door de jongste EMU-perikelen, goedgemaakt. Op de wisselmarkt stond de koers om 12.00 uur op 1,9270 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index steeg gisteren met 42,75 punten tot een record van 7478,50. De slotstand van de beursindex was overigens bij lange na niet het hoogste peil van de dag (7511,53).

Gisteren konden lagere obligaties een verdere stijging van de aandelenkoersen niet verhinderen. Bij de bankfonden was veel activiteit te bespeuren, in verband met fusieberichten eerder op de dag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio schoten de aandelenkoersen onder invloed van arbitrage-aankopen door buitenlandse beleggers omhoog. De Nikkei-index eindigde 308,73 punten in de plus op 20.532,55. Een stabielere koersverhouding tussen yen en dollar droeg daaraan bij.