China vindt dat Japan voorzichtig moet zijn

TOKIO, 10 JUNI. China heeft Japan vandaag gewaarschuwd zeer voorzichtig te zijn bij het vergroten van zijn militaire rol in de Stille-Oceaanregio. De waarschuwing is de officiële reactie op de overeenstemming die Japan en de Verenigde Staten dit weekeinde hebben bereikt over grotere steun van Japan aan de VS in het geval van een gewapend conflict in Oost-Azië.

“Wij hopen dat Japan de lessen van de geschiedenis leert door voorzichtig de weg van vreedzame ontwikkeling te volgen”, zei woordvoerder Cui Tiankai van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in Peking. Volgens de Chinese woordvoerder is er met het einde van de Koude Oorlog geen reden meer voor veiligheidsrelaties als die tussen Japan en de VS. Uitbreiding van de termen van de relatie zou juist meer instabiliteit in de regio brengen, aldus de woordvoerder.

Japan en de VS menen echter dat met het einde van de Koude Oorlog de relatie juist dient te worden uitgebreid. De reden is dat er weinig gevaar meer is voor een invasie van Japan - het eigenlijke doel van het verdrag is bescherming van Japan - maar dat er nog wel kans is op regionale conflicten waarbij Japan volgens de huidige richtlijnen met de handen over elkaar zou blijven zitten. De wijzigingen die beide landen nu aanbrengen in de 'richtlijnen' bij het verdrag zijn gericht op actievere steun van Japan aan militaire inspanningen van de VS buiten het Japanse grondgebied zelf.

Japan heeft de afgelopen honderd jaar eerst Taiwan op China veroverd, in 1933 Mantsjoerije tot vazalstaat gemaakt en vervolgens van 1937 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 een totale oorlog met China gevoerd waarbij vooral aan Chinese kant miljoenen militaire en burgerslachtoffers zijn gevallen.

    • Hans van der Lugt