Cat Chaser

Cat Chaser (A. Ferrara, VS'89), RTL5, 20.30-22.10u.

Cat Chaser ging in 1989 rechtstreeks richting videotheek, terwijl hoofdrolspelers Peter (Robocop) Weller en Kelly (Top Gun) McGillis toch in staat werden geacht publiek naar de bioscoop te trekken. Probleem is dat Cat Chaser geen gewone thriller is, maar een Abel Ferrara-thriller.

Abel Ferrara is een aparte categorie binnen de Amerikaanse filmindustrie. Als regisseur klom hij uit de krochten omhoog; een van zijn beter bewaarde geheimen betreft zijn regiedebuut Nine lives of a wet pussy (1977). Twee jaar later viel Ferrara op met het culthit Driller Killer, maar pas na King of New York (1990) en vooral Bad Lieutenant (1992) is hij een door sommige filmcritici gerespecteerd auteur.

Ferrara is wel “een zoon van Martin Scorsese” genoemd om de harde, realistische atmosfeer van zijn films en zijn katholieke thematiek van zonde, berouw en verlossing. Zonde biedt Ferrara inderdaad altijd, berouw soms, verlossing nimmer. Ferrara-films zijn holle klachten in een leeg universum.

Dit on-Amerikaanse pessimisme is een van de elementen die Cat Chaser ongeschikt maakte voor de bioscoop, naast het rustige tempo waarin het verhaal zich ontvouwt en het alledaagse decor: twee andere kenmerken van een Ferrara-film. Cat Chaser lijkt een klassiek overspeldrama met de bekende driehoek van minnaar, geliefde en wraakzuchtige echtgenoot. De echtgenoot is een Latino-mafioso en martelexpert, de geliefde is lang bij hem gebleven “omdat ze graag rijk is”, de minnaar blijft koel terwijl alles uit de hand loopt. Ook zijn er nog twee koffers met narco-dollars. Jongen ontmoet meisje, jongen krijgt meisje plus koffers. Maar zo simpel is het niet.

Schrijver Elmore Leonard was mede-verantwoordelijk voor het script van Cat Chaser. De wereld van Leonard ziet er iets anders uit dan die van Ferrara. Leonards' held is een onaantastbare man van aktie, omgeven door criminele scharrelaars en schurken die aan hun eigen illusies van macht en grandeur ten gronde gaan. Morele conflicten kennen zijn helden nauwelijks: ze doen wat ze doen en verbazen zich over de stupiditeit van de mensheid. Maar de minnaar in Cat Chaser is uiteindelijk vooral een Ferrara-held: een zoeker die niets vindt, wiens overwinning zijn morele ondergang wordt. Cat Chaser is geen meesterwerk, maar biedt veel meer dan een formule-thriller.

    • Coen van Zwol