België blokkeert accijnsplan van Nederland

LUXEMBURG, 10 JUNI. Het kabinetsplan om bij de accijnsverhoging op benzine per 1 juli pomphouders aan de grens met Duitsland te ontzien, gaat mogelijk niet door. Ook het plan om de wegtransportsector te compenseren voor de hogere accijns op diesel dreigt te sneuvelen. Nederland krijgt vooralsnog geen Europese toestemming voor deze maatregelen, omdat België en Luxemburg dwarsliggen.

Dat bleek gisteren tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën in Luxemburg. Het kabinet wil per 1 juli de accijns op benzine met 11 cent per liter verhogen om het autoverkeer terug te dringen. Door de accijnsverhoging bestaat de kans dat automobilisten in Duitsland gaan tanken. Voor afwijking van de accijnsmaatregel in het grensgebied is Europese toestemming nodig. België en Luxemburg zijn tegen, omdat zij bang zijn voor onrust bij de pomphouders in hun eigen grensgebied. (ANP)