Akkoord PTT en Nozema; Extra ruimte gecreëerd voor mobiel bellen

ROTTERDAM, 10 JUNI. PTT Telecom maakt binnen een jaar nieuwe frequenties vrij voor mobiele telefonie. Het bedrijf heeft met zendermaatschappij Nozema overeenstemming bereikt over het vrijmaken van frequenties die nu nog gebruikt worden voor radio en televisie.

Volgens PTT Telecom, met Libertel vooralsnog de enige aanbieder van mobiele telefonie in Nederland, is de veiling van frequenties die deze zomer op het programma staat niet meer nodig. Die veiling was immers bedoeld om schaarse ruimte in de ether te verdelen.

Volgens Verkeer en Waterstaat houdt minister Jorritsma echter vast aan haar plan deze zomer twee licenties te veilen voor een combinatie van de digitale technieken GSM en DCS 1800 (de opvolger van GSM). De woordvoerder erkent dat de opbrengst daarvan lager zal uitvallen: “Maar in elk geval is nu ruim voor de veiling bekend welke ruimte er op termijn vrijkomt.” Daardoor kunnen geïnteresseerde partijen beter beoordelen welk bedrag zij voor een licentie zouden moeten neertellen.

Het voorstel tot veiling van Jorritsma wordt donderdag besproken in de Tweede Kamer. Als het tot een veiling komt, moeten PTT Telecom en concurrent Libertel eveneens een vergoeding voor hun ethergebruik betalen (de zogenoemde naheffing) om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Kandidaten voor een nieuwe mobiele licentie hebben van Jorritsma duidelijkheid geëist over de ruimte die in de toekomst voor mobiele telefonie zal worden vrijgemaakt. Een deel van de Tweede Kamer zou er, wegens de extra frequenties die nu worden vrijgemaakt, voor pleiten de periode waarin geen nieuwkomers tot de markt worden toegelaten terug te brengen van drie tot één jaar. Minister Jorritsma zou daarmee volgens haar woordvoerder kunnen instemmen. Voor de extra frequenties kunnen volgens het ministerie mogelijk ook PTT Telecom en Libertel in aanmerking komen.

Een woordvoerder van het telecombedrijf Enertel (energie- en kabelbedrijven) noemt dit laatste niet acceptabel. Enertel zal meedingen naar een licentie in een consortium met ABN Amro, het Duitse T-Mobil en het Britse Orange. Enertel heeft er geen problemen mee dat frequenties ter beschikking worden gesteld aan nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie.

Zendermaatschappij Nozema ontkende tot gisteren dat met PTT Telecom overeenstemming was bereikt over het vrijmaken van de frequenties. Volgens directeur H. Gribnau betrof het verschil van mening echter technische punten “waarover nu eenmaal lang onderhandeld moet worden”. Gribnau zegt dat Nozema van PTT Telecom nu voldoende garanties heeft gekregen voor de kwaliteit van de verbindingen die de huidige frequenties moeten vervangen. De verbindingen van Nozema worden gebruikt voor professionele toepassingen.