Zwitsers voor wapenhandel

GENÈVE, 9 JUNI. De Zwitserse kiezers hebben gisteren in een referendum massaal gestemd voor het behoud van de Zwitserse wapenexport. Het voorstel van linkse en groene partijen om de lucratieve wapenhandel te verbieden, vond weinig steun. De Zwitsers wezen verder een voorstel af om de bevolking te raadplegen bij alle beslissingen over de Europese Unie (EU), wat ieder akkoord met de EU vrijwel onmogelijk zou maken.

De uitslag van de volksraadpleging over de wapenhandel - 77,3 procent van de stemmen was tegen een verbod - kwam als een opluchting voor de wapenleveranciers en de regering. De regering had zich tegen het voorstel uitgesproken. Een verbod had volgens haar kunnen leiden tot het verlies van zesduizend banen.

De voorstanders van het verbod vinden het schijnheilig om aan arme landen ontwikkelingshulp te bieden en ze tegelijkertijd wapens te verkopen. De Zwitserse wapenverkoop vertegenwoordigt 0,23 procent van de Zwitserse export en één procent van de wereldwapenhandel. Het meeste daarvan gaat naar Europa en de VS.

Het referendum kwam na de recente onthullingen dat een grote meerderheid van de Zwitserse wapenverkopen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland en Italië ging. Volgens het Zwitserse tijdschrift L'illustre had een verbod op de wapenhandel het internationale imago van Zwitserland kunnen opkrikken.

Het voorstel over de EU werd verworpen met 73,9 procent van de stemmen. De maatregel zou de regering verplicht hebben om bij ieder voorstel in onderhandelingen met de EU een referendum te organiseren. (Reuter, AFP)