Znaider wint vioolconcours

BRUSSEL, 9 JUNI. De 24-jarige Deense violist Nikolai Znaider heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Brussel de Koningin Elisabeth-wedstrijd 1997 voor viool gewonnen. Op een Stradivarius uit 1704 had hij werken Hofmeyr, Debussy en Sibelius gespeeld.

Behalve circa 35.000 gulden wint Znaider het recht vier jaar lang de Huggins Stradivarius uit 1708 te bespelen. Dit instrument geldt als de beste viool van de Italiaanse bouwer en mogelijk de beste ter wereld. Voorts kan Znaider rekenen op het geven van concerten en het maen van cd's.

De tweede prijs en prijs van de Belgische regering ging naar de Duitse violist Albrecht Breuninger (28); de derde prijs en prijs van de Europese Unie was voor de achttienjarige Hongaar Kristof Barati. Er waren twaalf finalisten overgebleven van 150 violisten uit 34 landen. De jury bestond uit veertien leden, onder wie de violisten Yehudi Menuhin en Yfrah Neaman. (Reuter/Belga)