ZAPMAN

Is het nou zo dat ze tegenwoordig meer kreunen dan vroeger?

OOEEWAAHH - Plok - Sswoessjj - HHOOOOIIINNGG - Plok - Sswoessjj - HHEEAAANNGG - Plok - Sswoessjj - OOUUWWEEHH - Plok - Sswoessjj - OUT!

Of is de geluidstechniek met de jaren zo vooruit gegaan?

Ik heb gisteren een tenniswedstrijd tussen twee typische baseline-spelers gezien. Bij iedere klap die ze de bal gaven, klonk een kreun. Ik heb het idee dat het er vroeger minder luidruchtig aan toe ging. Wat klets ik eigenlijk, vroeger keek ik nooit, vroeger wist ik niet eens wat een baseline-speler was.

Gisteren was de eerste keer dat ik een hele tenniswedstrijd zonder smokkelen heb uitgezeten. Zonder ondertussen de was op te hangen, of de belasting te doen. Het was de finale op Roland Garros tussen de gerenommeerde Sergi Bruguera en de ongeplaatste Gustavo Kuerten, dat slungelige schoffie van twintig uit Brazilië. Hij speelde zo vrij als een vogel. Als hij te veel speeksel in zijn mond had, ging er een kwat richting gravel. Dat had ik bij tennis nog nooit gezien. Ik haat de patsertjes in mijn buurt die links en rechts maar lopen te spugen, het is hier glibberen op de stoepen. Maar van Gustavo kon ik het hebben.

De zeurpieten van Roland Garros hadden aanmerkingen op het blauw-geel van zijn tennistenue. In de tenniswereld horen de pakjes smetteloos wit te zijn. Gustavo loopt erbij als een voetballer uit het Braziliaanse elftal. Maakt u zich geen zorgen, mijn basiskleur ís wit, heeft hij tegen de zeurpieten gezegd, u moet weten, u kan het niet zien, mijn onderbroek is wit. Gustavo Kuerten is zo iemand die iedereen ontwapent, maar het is niet zo dat hij het erom doet. Niet dat schmierderige van Agassi, shirtje optrekken om je buik te laten zien aan de dames.

Na afloop wilde de pers weten hoe het mogelijk was dat een ongeplaatste speler als Gustavo alle grote jongens in Parijs van de baan had geveegd? De winnaar van vorig jaar, van het jaar dáárvoor, en die van de twee jaren dáárvoor, allemaal met de staart tussen de benen afgedropen.

Het antwoord dat Gustavo gaf, een mooiere verklaring heeft een tenisspeler nog nooit gegeven. “Eigenlijk komt het erop neer dat de ballen die ik anders altijd uitsla, een heel toernooi lang zijn binnengebleven.”

    • Hans Aarsman