Volleybalzege op Rusland

DEN BOSCH, 9 JUNI. Vier keer op rij overtuigend van Rusland winnen. Dat was voor de Nederlandse volleyballers ook in de succesjaren onder Joop Alberda geen automatisme. Zijn opvolger Toon Gerbrands kon gisteren vaststellen dat het inmiddels toch zo ver is. Na de 3-1 en 3-2 van Moskou, nu de 3-0 en 3-1 van Den Bosch. De finale van de World Volleybal League is nog twee stapjes ver.

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat het in de breedte met de Nederlandse volleybaltop beter is dan gedacht. Voor het begin van de World League 1997 leek de olympische kampioen door het afscheid van Zwerver en Blangé (de laatste zeker tijdelijk), door de blessures van Van der Meulen en later Bas van de Goor en de uitgestelde komst van Held voorbestemd voor een bijrol. Een gelegenheid voor de 'B-ploeg' ervaring op te doen.

Zoals het er nu naar uitziet plaatst het nieuwe team zich bij de beste zes die in juli in Moskou om de hoofdprijs spelen. Als Nederland komend weekeinde op het eiland Cheju twee keer van Zuid-Korea wint, moet het raar lopen als de titelverdediger ontbreekt.

Eén duel winnen, was de eis van Gerbrands. Dat lukte zaterdag, al was dat voor een groot deel te danken aan de Russen. Coach Platonov werd letterlijk ziek van het zwakke Russische spel. Zondag keerde hij niet terug en werd de ploeg gecoacht door Zaitsev. International Richard Schuil weet nog steeds niet waar hij volgend seizoen speelt. Hij vertrekt in elk geval bij de Belgische landskampioen Maaseik en gaat zeker naar Italië. Vermoedelijk vertrekt de Friese libero naar Modena of Brescia. Hij staat ook in de belangstelling van Roma en Macerata. Hij heeft nog drie weken om te beslissen.''

Schuil: “In zo'n team als dat van Modena wordt de druk heel groot. Aan de ene kant is dat fantastisch, aan de andere ook heel moeilijk. Bij Brescia is alles goed geregeld. Daar kan ik me één of twee jaar heel goed ontwikkelen. Over drie weken willen ze uitsluitsel in Italië.” (ANP)