TV-VERLEDEN

“Jongens en meisjes kijk nu goed, wat die Dappere Dodo doet. 't Is een jongen met veel pit, waar geen greintje kwaad in zit.” Dodo's eerste reis brengt hem naar Amerika en als een late Kuifje ontmoet hij er echte indianen en in Hollywood bezoekt hij een heuse filmstudio. Het was 3 februari 1955, vijf uur op een donderdagmiddag dat de eerste Nederlandse kinderserie vanuit Studio Irene in Bussum live de ether inging.

Latere afleveringen werden opgenomen en bewaard. Met zijn vriendje Kees trok hij de halve wereld door. Pas in 1965 hield de productie van marionettentheater Bert Brugman het niet langer uit tegen realistischer helden als Ivanhoe. Dodo maakte omroepster Hanneke Lips legendarisch. Na afloop zwaaide ze naar de kijkertjes: “En allemaal terugzwaaien hoor!” (TV Toys museum, foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)