Rome wil 12,5 pct van ENI verkopen

ROME, 9 JUNI. De Italiaanse regering wil zeker 12,5 procent van de staatsenergieholding ENI verkopen in wat zij omschrijft als de grootste internationale aandelenuitgifte van dit jaar. Hiermee is ruim tien miljard gulden gemoeid.

Het is de derde keer dat een deel van ENI, de zevende oliemaatschappij ter wereld, wordt geprivatiseerd. In principe zullen één miljard aandelen worden verkocht. Volgens de huidige beursnotering zijn die samen 8,7 biljoen lire waard, ruim tien miljard gulden. Bij overinschrijving zullen nog eens 150 miljoen aandelen worden aangeboden. Het is vooralsnog niet de bedoeling het aandeel van de staat te laten dalen tot onder de vijftig procent. Sommige partijen achter het centrum-linkse kabinet willen dat de staat de controle behoudt over de ENI. Als de totaal geplande 1,15 miljard aandelen zullen worden verkocht, daalt daarmee het belang van de staat in Eni van 69 naar 54,4 procent.

“Dit is zeker tot nu toe 's werelds belangrijkste aandelenaanbod in zijn soort in 1977,” zei Mario Draghi, directeur-generaal op het ministerie van Schatkist. “Alle indicaties suggereren dat er een grote vraag voor aandelen Eni in de komende emissie zal zijn.”

Het kopen van Eni blijken een goede investering te zijn geweest. In 1995 is een begin gemaakt van de privatisering van Eni. Toen is vijftien procent verkocht. Vorig jaar is nog eens zestien procent op de markt gebracht. De huidige prijzen op de beurs in Milaan, waar Eni het belangrijkste fonds is, liggen 66 procent boven de verkoopprijs van 1995 en 26 procent boven die van vorig jaar.

Een maximumverkoopprijs wordt vastgesteld op 21 juni. De feitelijke verkoopprijs hangt af van de beurskoers en wordt bepaald op 27 juni. Particuliere beleggers kunnen inschrijven tussen 23 en 27 juni. Vandaag begint een roadshow voor institutionele beleggers. Kleine beleggers krijgen twee voordelen aangeboden: ze krijgen voor iedere tien aandelen één aandeel gratis als ze ze langer dan een jaar in bezit houden, en bovendien garandeert het ministerie van Schatkist dat de aankoopprijs zeker drie procent onder de slotkoers ligt.

    • Marc Leijendekker