Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Rolwolk raasde over weg en water

Zaterdagmiddag trok in enkele uren een noodweer over West-Nederland. Stortbuien, onweer en windstoten tot orkaankracht richtten menige ravage aan.

ROTTERDAM, 9 JUNI. Er waren zware windstoten voorspeld, het werden zeer zware windstoten. Bovendien verplaatste de storm met bijbehorende plensbuien zich sneller naar het noordoosten dan verwacht. Daardoor werden veel mensen ondanks de waarschuwingen toch nog verrast.

Volgens Meteoconsult was er sprake van een 'rolwolk' die voor de storing uitdreef. Vijf waarnemers maakten melding van een daarmee gepaard gaande beginnende windhoos, maar een slurf tot op de grond is nergens gezien. Windstoten bereikten in de buurt van Amsterdam zelfs orkaankracht: ruim 120 kilometer per uur. De periode van zeer zware windstoten duurde slechts twintig minuten. Het temperatuursverschil voor en achter het front bedroeg vaak meer dan tien graden.

Omstreeks half drie komt de storm over de Zeeuwse eilanden Nederland binnenrazen. Diverse vaartuigen komen rond de eilanden in de problemen. In Bergen op Zoom waait een kwartier later een feesttent om tijdens een open dag voor familie van het personeel van sigarettenfabrikant Philip Morris. Eenentwintig mensen raken gewond, van wie drie ernstig.

Rond drie uur bereikt het front Rotterdam. Op Zestienhoven wordt een Piper 28 sportvliegtuigje tijdens het taxiën omvergeblazen. De piloot komt met de schrik vrij. Een Cessna 172 valt om. Beide vliegtuigen zijn total loss. Op de Centrummarkt in Rotterdam breekt paniek uit, nadat een aantal kramen is omgewaaid. De politie spreekt van een chaos, er is een aantal lichtgewonden. Een 25-jarige Rotterdammer greep de chaos op de markt aan de Grote Visserijstraat aan om een bakkerskraam te beroven. Na een korte achtervolging wist een politieman de dief in de kraag te vatten. De politie moest de man beschermen tegen woedende marktkooplieden.

Twee drijvende kranen raakten in de Rotterdamse haven op drift en raakten de schoorsteen van een zeeschip. In Schiedam viel een havenkraan in het water. Op het Haringvliet moest de Rivierpolitie een achttal vaartuigen in nood te hulp schieten. Er vielen geen gewonden.

Omvallende bomen blokkeren om tien over drie het spoor tussen Rotterdam en Gouda. Passagiers worden met bussen vervoerd. Tot aan het einde van de avond is de dienstregeling verstoord. De Hofpleinlijn raakte eveneens gestremd. Ook het wegverkeer ondervond ernstige hinder van takken en bomen.

Velen mensen belden politie of brandweer rechtstreeks, anderen maakten gebruik van het alarmnummer 1-1-2. Dit raakte prompt overbelast. “Dat gebeurde niet zozeer door het aantal telefoontjes”, aldus de woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. “Maar omdat de telefoontjes niet doorgeschakeld konden worden naar de regionale meldkamers. Het duurde erg lang voordat er verbinding was.” De meeste drukte was er in de regionale meldkamer in Rotterdam-Rijnmond. Daar kwamen tussen drie en vier zaterdagmiddag alleen al vierhonderd telefoontjes binnen die met de storm samenhingen. Er zaten toen slechts vijf mensen in de meldkamer. Omdat voor zondag weer slecht weer werd voorspeld, zaten er toen tien. Maar toen bleef het slechte weer beperkt tot het gebied onder de grote rivieren.

Op het Braassermermeer bij Oude Wetering slaat kort na drieën een zeiler overboord. De zeiler is tot op heden nog niet gevonden. Iets verder naar het noorden, rond Aalsmeer, ontstaat veel schade aan kassen. Verzekeraar Hagelunie schatte vanmorgen de schade op negen miljoen gulden. Ruim tachtig procent van tienduizend tuinders zijn bij de Hagelunie aangesloten. Bij Aalsmeer alleen bedroeg de schade volgens de Hagelunie ruim vijf miljoen. In het Westland is schade gering, evenals in de rest van het land. Andere verzekeraars hadden vanmorgen nog geen overzich over de schade, wel meldden ze dat de telefoon 'roodgloeiend' staat.

Schiphol kondigde zaterdagmiddag gedurende tien minuten een startverbod af. Landende vliegtuigen worden een kwartier in de 'wachtkamer' gezet. De schade blijft beperkt omdat Schiphol drie kwartier eerder gewaarschuwd is door Rotterdam Airport. Karren, trappen en kleine viegtuigjes zijn op tijd vastgezet.

Tegen vieren raakte ook de spoorverbinding tussen Den Haag en Zoetermeer gestremd door omgevallen bomen. Bij Weesp waait een stijger op het spoor waardoor een intercitytrein ernstig beschadigd raakt. Een 72-jarige man uit IJmuiden wordt dodelijk getroffen door een vallende boom op het landgoed Beeckestijn in Velsen.

Op het IJsselmeer en op de Noordzee komen diverse jachten in problemen. Bij Hoorn verdrinkt een 44-jarige vrouw uit Amsterdam, nadat ze overboord is geslagen. De Kustwacht in IJmuiden startte zaterdagmiddag een zoekactie naar twee vermiste zeiljachten. Een ervan wordt zondagavond even na tienen gevonden. Een woordvoerder van het Kustwachtcentrum meldt dat het andere schip 'wat ons betreft' eveneens in veiligheid is. Vandaag wordt niet langer gezocht.

Her en der in het land onstond chaos op de weg door omgewaaide bomen. Op de A13 (Den Haag-Rotterdam) bijvoorbeeld ontstond een file van tien kilometer. Het verkeer op de Erasmusbrug in Rotterdam raakte gestremd door een ongevallen bestelbus. Volgens de NS hebben vele duizenden treinreizigers zaterdag ernstige vertraging opgelopen door de stremmingen.