Ravage na zware storm

ROTTERDAM, 9 JUNI. In het noodweer dat zaterdagmiddag over het westen van Nederland trok vonden ten minste drie mensen de dood, raakten tientallen mensen gewond, en ontstond voor tientallen miljoenen guldens schade.

Rond drie uur trof een strook met harde windstoten en hevige regenbuien Zeeland en West-Brabant. Het noodweer trok vervolgens in enkele uren tijd naar het noordoosten. Voor zondag werd eveneens zeer slecht weer voorspeld, maar dit bleef beperkt tot het zuiden van het land.

Op het IJsselmeer ter hoogte van Hoorn verdronk een 44-jarige vrouw nadat ze overboord was geslagen. In Velsen overleed een 72-jarige inwoner van die stad bij landgoed Beeckesteijn, nadat hij door de boom was geveld waar hij met zijn vrouw onder probeerde te schuilen. Zondag werd een man uit Nijverdal in het Twentse Haarle getroffen door de bliksem. Die sloeg in zijn paraplu. Een 30-jarige zeiler wordt vermist sinds hij zaterdagmiddag omsloeg tijdens een wedstrijd op het Braassemermeer.

Vooral watersporters raakten in problemen, omdat het noodweer zich onverwacht snel verplaatste. Op het Haringvliet verdween zaterdag een zeiljacht in de golven. Ook op het IJsselmeer raakten vaartuigen in moeilijkheden. Alle reddingsboten en vaartuigen van de waterpolitie in de getroffen regio's werden ingezet, evenals twee Lynx-helikopters van de Koninklijke Marine. Tientallen mensen werden in veiligheid gebracht.

Diverse evenementen vielen in duigen door het slechte weer. Tijdens het jaarlijkse personeelsfeest van de sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom zaterdag raakten van een kleine zesduizend bezoekers 21 mensen gewond. Op grond van de zondagse weersvoorspelling besloot de organisatie van het Dunya Festival in het Park in Rotterdam in overleg met burgemeester Peper het programma om zes uur voortijdig te staken. De naar schatting 180.000 bezoekers kregen het advies naar huis te gaan.

De materiële schade die de storm heeft aangericht is groot. Verzekeraar De Hagelunie meldde vanmorgen alleen al negen miljoen gulden glasschade aan de kassen.