Rake's Progress

Stravinsky: The Rake's Progress. Philips, 454 431-2

Bij het luisteren naar de recente Philips-opname van The Rake's Progress van Stravinsky is het steeds weer de vraag of de aanstekelijke uitvoering in de eerste plaats te danken is aan de directie van Seiji Ozawa en zijn Saito Kinen Orkest, of aan de voortreffelijke solisten, vooral aan Sylvia McNair en Anthony Rolfe-Johnson.

Ozawa doet met afgemeten accenten en transparante orkestrale lijnen recht aan dit laatste grote neo-klassieke werk van Stravinsky. Het Japanse orkest speelt krachtig en laat zich vooral tegen het einde aangenaam meeslepen met het verhaal, waarvan de zangers een levendige interpretatie geven.

Sopraan Sylvia McNair, met een kristalheldere maar desondanks zeer warme klank, en tenor Anthony Rolfe-Johnson, met een heel eigen, tikje nasaal en rijk geluid, behoren intussen tot de allerbesten in de operawereld - zeker in het klassieke repertoire, of het nu gaat om Mozart of om Stravinsky. Ook de overige rollen, onder wie Baba de Turk (Jane Henschel) en Trulove (Donald Adams' laatste rol voor hij in 1996 overleed) zijn goed bezet.

De opname is fraai. Wat ontbreekt in de toelichting, die wel een synopsis, het complete libretto en een musicologische achtergrond bevat, zijn korte biografieën van de musici en het orkest - een steeds vaker voorkomende vorm van laksheid.

    • Paul Luttikhuis