Opmerkelijk succes Zwolle en Go Ahead

ROTTERDAM, 9 JUNI. Niet de eredivisieclubs NEC en RKC, maar Go Ahead Eagles en FC Zwolle staan bovenaan in de nacompetitie. Beide ploegen wonnen zaterdag ook hun tweede wedstrijd. Go Ahead versloeg NEC met 2-1. In dezelfde groep won Cambuur met 3-2 van VVV. Zwolle was in de andere poule gelukkiger dan RKC: 1-0. In dezelfde groep verloor ADO Den Haag met 1-0 van Emmen. De groepswinnaars spelen volgend seizoen in de eredivisie.

Zwolle had zich als laatste club voor de nacompetitie geplaatst. De ploeg speelt niet goed maar wel effectief. Tegen RKC was de vroege treffer van de Fin Ristilä voldoende voor de zege. RKC had een paar mogelijkheden op de gelijkmaker, maar Zwolle-doelman Timmer was onpasseerbaar. Trainer Everse van Zwolle was tevreden na de tweede zege van zijn club. “We denken nog niet aan de eredivisie. We leven van wedstrijd naar wedstrijd.”

Go Ahead Eagles won in poule B met het nodige geluk van NEC. De Deventer ploeg mocht in de beginfase niet klagen dat arbiter Uilenberg Hofstede geen rode, maar slechts een gele kaart gaf. De verdediger haalde de doorgebroken Poutilo neer. Go Ahead kwam na elf minuten op 1-0 door Sikora, die door Rorije met een fraaie hakbalwas aangespeeld. NEC kwam na rust met de hulp van een stuntelende keeper Scheutjens op gelijke hoogte. Negen minuten voor tijd viel de winnende treffer aan de andere kant. Michels bezorgde Go Ahead de 2-1 winst.

In dezelfde groep won Cambuur op eigen veld met 3-2 van VVV. De bezoekers moesten na 32 minuten met tien man verder. Bakboord werd uit het veld gestuurd nadat hij een schot van Hendriksen op de doellijn met zijn vuisten had geblokkeerd. De toegekende strafschop werd door Arts benut en daarna liep Cambuur via Marbus en De Roo naar 3-0 uit. De wedstrijd leek beslist, maar in de slotfase kwam VVV door twee treffers van invaller Evans tot 3-2 terug. De Venlose club was nog dichtbij de gelijkmaker. Door de tweede nederlaag is VVV vrijwel zeker uitgeschakeld voor een plaats in de eredivisie.