Onderzoek naar lot vluchtelingen

KINSHASA, 9 JUNI. De Amerikaanse afgezant Bill Richardson zegt dat Laurent Kabila, de nieuwe machthebber in Congo, zijn medewerking heeft beloofd aan een onderzoek naar het lot van de vermiste Rwandese Hutu-vluchtelingen in Congo.

Richardson, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, overlegde dit weekeind met Kabila in de zuidelijke mijnstad Lubumbashi. Tijdens de zeven maanden durende oorlog van Kabila tegen ex-president Mobutu zijn honderduizenden Hutu-vluchtelingen uit buurland Rwanda op drift geraakt. Onder hen bevinden zich soldaten van het oude Rwandese regeringsleger, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de massamoord op Tutsi's in 1994. Sinds november zijn 815.000 vluchtelingen naar Rwanda teruggekeerd. Van de overige vluchtelingen zijn 46.000 naar elders gevlucht en worden 250.000 vermist. Hulporganisaties vrezen dat het merendeel van hen is vermoord door troepen van Kabila of door Rwandese Tutsi-troepen die Kabila steunden.

Richardson liet gisteren weten dat Kabila op 20 juni een team zal toelaten die het onderzoek naar het lot van de vluchtelingen voorbereidt. Kabila beloofde gisteren dat hij het onderzoek “alle faciliteiten” ter beschikking stelt. (Reuter)