Nieuwe instelling voor valutatransacties

Een groep internationale banken, waaronder ABN Amro, heeft plannen om over twee jaar een instelling op te richten die de betalingen in het valutaverkeer afhandelt. Met de valutahandel is dagelijks ongeveer 1.300 miljard dollar (2.522 miljard gulden) gemoeid.

De bank krijgt volgens de Britse zakenkrant Financial Times van vanochtend een vestiging in zowel New York als Londen. Het initiatief zal volgende week in Londen worden bezegeld.

De initiatiefnemers handelen onder druk van de financiële toezichthouder, de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel, die de bankwereld tot mei 1998 de tijd heeft gegeven om een oplossing te vinden voor het afdekken van risico's. Die staan ook wel bekend als het Herstatt-risico, naar de gelijknamige Duitse bank die in 1974 op de fles ging en voor honderden miljoenen aan onbetaalde rekeningen achterliet.