Neef van Kösedag bekent brand

DEN HAAG, 9 JUNI. De 25-jarige N.K. die vrijdagavond in de Haagse Schilderswijk werd aangehouden, heeft tegenover de politie bekend bij de brandstichting in het huis van de familie Kösedag in de Frans Halsstraat betrokken te zijn geweest. Bij de brand in de nacht van 25 op 26 maart kwamen moeder Kösedag en vijf van haar tien kinderen om het leven.

N.K. is een volle neef van vader Z. Kösedag en woonde al enige tijd in Nederland. De man is Koerd en heeft de Turkse nationaliteit. In een reactie zei Selim Kösedag, woordvoerder van het getroffen gezin: “Dit is voor ons bijzonder schokkend, we voelen alleen maar haat.” Volgens Selim Kösedag tast zijn oom Zeki, echtgenoot en vader van de slachtoffers, volledig in het duister over het motief voor de aanslag. De naaste familie, zoals de ouders van de verdachte, woont eveneens in Nederland.

Volgens een ingewijde geldt N.K. als “het zwarte schaap van de familie”. Zijn naam kwam al in het strafdossier voor. Een broer van N.K. zei vanochtend voor het Radio 1 Journaal dat hij zich “dood schaamde” voor de verdachte. “Hij gokte veel, deugde niet en was dikwijls dronken. Ik wil niet dat hij mijn broer is. Hij is geen mens, hij is nog slechter dan een varken. Hij zei dat het getroffen gezin 'heel lelijk' tegen hem had gedaan. Niemand deed lelijk tegen hem, maar als dat zou zijn gebeurd, wat dan nog? Voor zoiets sticht je toch geen brand?”

De bekentenis van N.K. biedt nog niet de volledige oplossing van de aanslag. “De man heeft zijn aandeel bekend, maar de zaak is nog niet rond. Ook over het motief weten we nog niets”, aldus persofficier Horstink. De man wordt niet verdacht van de aanslagen op een Turks ontmoetingscentrum en een Azerbajdzjaans koffiehuis. “Bij deze aanhouding gaat het alleen om de aanslag in de Frans Halsstraat”, aldus Horstink. Justitie legt N.K. brandstichting ten laste, geen moord. “Wij hebben nooit naar buiten gebracht dat de voordeur van de woning was gebarricardeerd. Dat was ook niet het geval”, aldus Horstink.