Kritiek Van 't Hek op hockeyvrouwen na derde plaats

ROTTERDAM, 9 JUNI. Het Nederlands vrouwen-hockeyteam is als derde geëindigd in het toernooi om de Champions Trophy in Berlijn. De ploeg van bondscoach Van 't Hek won gisteren de laatste wedstrijd met 5-2 van Zuid-Korea. Olympisch kampioen Australië won het zeslandentoernooi. In de finale werd Duitsland met 2-1 na verlenging verslagen.

Van 't Hek was na afloop ontevreden over de prestatie van zijn speelsters. Hij noemde de bronzen medaille een troostprijs. Na de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland (2-0 verlies) maakte de bondscoach afgelopen vrijdag zijn ongenoegen kenbaar. Hij hekelde de instelling van sommige speelsters. De bondscoach beloofde een aantal spelerswijzigingen in de selectie die over twee weken een oefentrip maakt naar Zuid-Korea.

Van 't Hek bleef na de opmerkelijke 5-2 zege op Zuid-Korea dezelfde mening toegedaan. “Het was weer eens leuk naar het Nederlands elftal te kijken, maar we moeten ons niet rijk rekenen. Het is tekenend dat het team externe prikkels nodig heeft om te presteren. De zelfmotivatie van de speelsters is me tegengevallen.”

Midvoor Van der Wielen was een van de speelsters die haar basisplaats na de wedstrijd waren kwijtgeraakt. De speelster van HGC mocht wel invallen tegen Zuid-Korea en maakte drie doelpunten. “Uiteraard was ik erg geprikkeld omdat ik op de bank moest starten”, reageerde Van de Wielen. “Toch ben ik nooit bang geweest dat ik straks geen deel meer uit zal maken van de selectie. Zo'n uitspraak, wat moet je ermee. Wij zijn ook mensen en de ene keer gaat het beter dan de andere.”

Spits Kuipers van Kampong moest ook op de bank beginnen tegen Duitsland en Zuid-Korea. Ze vond de kritiek van de bondscoach overtrokken. “Er is paniek gezaaid om niets. Dit was de Champions Trophy en niet een wereldkampioenschap waar veel meer op het spel staat.” Kuipers verwacht niet dat ze uit de selectie wordt verwijderd. “Ik ben al een heel jaar keihard aan het trainen en heb bewust geen rustperiode ingelast om er zoveel mogelijk aan te doen.”

Van 't Hek maakt over acht dagen zijn nieuwe selectie bekend. Mulder keert in elk geval terug naar Jong Oranje en gaat niet mee naar Zuid-Korea. Holsboer, Teeuwen en Donners zijn bijna hersteld van blessures en keren mogelijk terug in de nationale selectie.