KONIJN MET KOMKOMMER

Tam konijn is niet ieders lieveling aan tafel. Carmiggelt schreef er eens een mooi stukje over. Dat ging in het kort als volgt: Vader deed joviaal tegen een vriend die onverwacht langs kwam en zei: “Je blijft toch zeker eten”. Om zijn gul genode gast te imponeren, deed vader ongezien een snelle greep in het konijnenhok van zijn zoontje.

's Avonds pruilde het joch met dikbetraande ogen achter zijn bordje en at geen hap. Nadat hij streng tot eten was gemaand riep hij wild snikkend uit: “ik lust niet van Tom”. Altijd weer moet ik aan Tom denken als ik mollige, bleekroze konijnenbouten zie liggen in de supermarkt. Gelukkig hoef ik zo'n zijdezachte troetel niet de nek om te draaien als ik trek krijg. Ik lust namelijk wel van Tom. Bereiding: Bedek de bouten met plakjes ontbijtspek en bind dit vast met keukentouw. Snijd ui, peen en bleekselderij in piepkleine stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit daarin groenten en laurier 10 minuten op laag vuur onder af en toe roeren. Leg de bouten erbij en braad ze op middelhoog vuur rondom aan tot de rauwe vleeskleur is verdwenen. Voeg bouillon, tijm en een weinig zout (vanwege het spek) toe en stoof de bouten op laag vuur in gesloten pan: keer ze nu en dan om. Neem de bouten na 60 minuten uit de pan, verwijder het spek en zeef het stoofvocht. Doe stoofvocht en bouten terug in de pan, voeg de room toe en stoof het geheel nog 15-20 minuten op laag vuur in gesloten pan tot het vlees gaar zijn. Roer het aardappelmeel met wat water tot een papje en bind daarmee het stoofvocht tot een lichtgebonden saus. Proef op zout en maal er peper bij. Snijd de overlangs gehalveerde komkommer in duimdikke stukken van 3 cm lang. Kook ze bijtgaar in kokend en gezouten water, giet ze af en stoof ze kort na in de roomboter. Proef op zout en roer er vlak voor het serveren de kervel door de komkommer. Schik konijn en komkommer op een voorverwarmde serveerschaal, lepel iets van de saus over het vlees en serveer de rest in een sauskom. Wie wil, kan hierbij nog een qekookt krieltje serveren. Het past wel bij Tom.

Voor 2 personen:

600 gram tam konijn (liefst 2 grote bouten)

50 gram ontbijtspek,in plakjes

15 gram fijngesneden ui

15 gram fijngesneden wortel

10 gram bleekselderij

2 1/2 eetlepel olijfolie

1 klein laurierblaadje, gehalveerd

1 dl warme kalfsbouillon

2 takjes tijm

zout

3 eetlepels slagroom

2 theelepels aardappelmeel

zwarte peper

Voor het garnituur:

400 gram komkommer, geschild en zaadjes verwijderd

zout

20 gram roomboter

l 1/2 eetlepel fijnqehakte kervel

HORS D'OEUVRE

    • Florine Boucher