KLASSE EN STIJL

Kenickie: At The Club. Emidisc 724385614729.

Uiteindelijk gaat het in de popmuziek niet om zaken als vernieuwing, compositorisch vernuft, technische vaardigheden, tekstuele diepgang of een boodschap aan de luisteraars: persoonlijkheid is verreweg het belangrijkste. En omdat het Engelse viertal Kenickie een overrompelende, onweerstaanbare persoonlijkheid uitdraagt, is zijn debuut een van de meest opzienbarende albums van dit jaar. De groep bestaat uit drie meisjes (gitaar, bas, om beurt zang) en een jongen (drums), die erg vitale, melodieuze gitaarpop maken, soms uitnemend ruig, dan weer subtieler, met toevoeging van piano, cello en trompet.

'We've got CLASS, we've got STYLE', zingen de meisjes in Classy - het zijn die klasse en stijl die hen bijzonder maken: ze zijn jong, brutaal, zelfverzekerd ('I'm the best, don't you ever dare to forget'), intelligent, trots ordi ('P.V.C.! It's my favourite plastic!') en grappig ('P.V.C.! 'Cause it's nice and shiny, and completely waterproof'), maar ook gevoelig en teder. At The Club staat vol met sprankelende liedjes, die je onwillekeurig meezingt. Zoals het refrein van het openingsnummer In Your Car, dat in zeven woorden kernachtig weergeeft waar het allemaal om gaat: Yeah yeah yeah yeah yeah yeah yeah!

    • Sietse Meijer