Ivan Gotti verdedigt roze trui met succes

ROTTERDAM, 9 JUNI. De Italiaanse wielrenner Ivan Gotti heeft de Giro d'Italia gewonnen. De 28-jarige coureur van de Saeco-formatie verdedigde zijn roze trui afgelopen weekeinde met succes. De Rus Pavel Tonkov eindigde op de tweede plaats, nadat hij zaterdag de laatste bergetappe had gewonnen. Titelhouder Tonkov reed de hele tweede week in de roze trui, die hij elf dagen geleden na een zware bergetappe moest afstaan aan Gotti.

De Lombardijn Gotti is de 55ste Italiaanse winnaar in de 80-jarige geschiedenis van de Giro. De eerste buitenlandse winnaar was de Zwitser Hugo Koblet in 1955. De laatste Italiaanse winnaar was Franco Chioccioli in 1991. Dit jaar ontbraken de beste ronderenners ter wereld in de Italiaanse ronde. Zij bereiden zich in alle rust voor op de Tour, die over vier weken van start gaat.

De Italiaan Mario Cipollini behaalde gisteren in Milaan zijn vijfde sprintzege in deze Giro, waarmee hij een persoonlijk record verbeterde. Voor Cipollini is de nationale ronde een soort thuiswedstrijd. Hij heeft in totaal 21 ritzeges behaald in de Giro, allemaal in een massasprint. Het record staat op naam van de Belg Roger de Vlaeminck, die in de jaren zestig en zeventig 22 etappes in de Giro op zijn naam schreef.

Naar verwachting zal Cipollini, een van de beste sprinters van het peloton, volgend jaar het record van De Vlaeminck verbeteren. De meeste concurrenten in de massasprint geven doorgaans de voorkeur aan de Tour de France, die in wielerkringen een groter aanzien heeft. Cipollini verschijnt volgende maand niet aan de start in de Tour. Hij gaat deze zomer nagenieten van een zeer succesvol voorjaar.