Israel en PLO zoeken naar uitweg

TEL AVIV, 9 JUNI. Israel en de Palestijnen zullen het gisteren in Kairo hervatte overleg over een uitweg uit de impasse in het vredesoverleg donderdag in Israel voortzetten. Een aanzienlijke vertraging van de Israelische bouw van de joodse wijk bij Har Homa/Jebel Abu Gnheim in Jeruzalem zou volgens de krant Ha'arets van vandaag premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat in staat stellen zonder te veel gezichtsverlies het vredesoverleg te hervatten.

De Israelische staats-televisie meldde gisteravond dat er zondag slechts één bulldozer en elf arbeiders op de bouwplaats actief waren. De Egyptische diplomatie zou met succes de formule van vertraagde bouw bij Har Homa in het debat tussen Israel en de Palestijnen hebben geïntroduceerd. Over de bewoordingen daarvan ontstond gisteren een mini-crisis toen Marvan Kanafani, de woordvoerder van Arafat in Gaza, verklaarde dat Israel had ingestemd met een bouwstop in de nederzettingen, inclusief bij Har Homa. Dat was volgens Kanafani de aanleiding voor de Palestijnse delegatie om naar Kairo te vliegen. Regeringswoordvoerders in Jeruzalem ontkenden onmiddellijk de juistheid van de verklaring van Kanafani.

Premier Netanyahu dreigde zijn delegatie thuis te houden indien de Palestijnen niet op de verklaring van Kanafani zouden terugkomen. Na intense telefoondiplomatie nam Saeb Erakat, het hoofd van de Palestijnse delegatie naar het overleg met Israel, deze taak op zich. Hij verklaarde dat Israel zich niet tot een bouwstop had verplicht. Daarmee was dit incident, dat bij de partijen een bittere nasmaak achterliet, van de baan. Indien er door tussenkomst van de Egyptische diplomatie inderdaad een elegante uitweg wordt gevonden voor in de eerste plaats de Israelische bouw bij Har Homa is een driehoekstop tussen president Mubarak, Netanyahu en Arafat de volgende stap. Goed ingevoerde diplomatieke kringen geven vandaag geen cent voor het slagen van de Egyptische bemiddelingspoging.

Woordvoerders van het sterke nationalistische blok in de regeringscoalitie hebben gisteren met een regeringscrisis gedreigd indien Netanyahu voor Arafat zou buigen en de bouw bij Har Homa zou stoppen. Volgens Israelische politieke commentatoren moet Netanyahu dergelijke dreigementen vanuit zijn coalitie ernstig nemen.

De ministers Sharon en Eitan lieten zich gisteren kritisch uit over de bemiddelende rol van Egypte tussen Israel en de Palestijnen. “Dat kan alleen maar goed voor de Palestijnen zijn”, zei Sharon.

Het blad Yediot Ahronot meldt vandaag dat het ministerie van Huisvesting een 'geheim plan' heeft klaarliggen volgens welke er 100.000 woningen in bezet gebied zullen worden gebouwd indien het vredesoverleg mislukt. Arafat heeft in een vraaggesprek gewaarschuwd dat Palestijnse wanhoop tot geweld kan leiden. Dat is ook de opvatting van Israelische deskundigen.