Geen vergiffenis voor Pol Pot

PHNOM PENH, 9 JUNI. Koning Norodom Sihanouk van Cambodja heeft verklaard dat hij er niet over peinst de voormalige dictator Pol Pot en diens medestrijder van de Rode Khmer, Ta Mok, amnestie te verlenen. Pol Pot was leider van het Rode Khmer-regime dat vanaf 1975 tot eind 1978 de lakens uitdeelde in Cambodja. In die periode kwamen meer dan twee miljoen mensen om het leven.

Er circuleren momenteel berichten in Phnom Penh dat met Pol Pot en zijn metgezellen, die zich hebben teruggetrokken in de jungle in het noorden van het land, wordt onderhandeld over een vredesovereenkomst. Daarbij zou Pol Pot een vrijgeleide krjgen naar het buitenland. Maar in een schriftelijke, door het paleis uitgegeven verklaring laat koning Norodom Sihanouk weten niets te willen weten van vergiffenis voor Pol Pot. “Hierbij verklaar ik dat ik er nooit mee zal instemmen dat amnestie wordt verleend aan Pol Pot en aan Ta Mok”, aldus de koning. Juist zijn eigen zoon, Ranariddh, is als leider van de royalistische partij UNCINPEC uit op het binnenhalen van 'overgelopen' milities van de Rode Khmer. (Reuter, AFP)