Frits Bolkestein spreekt via een kastje

Let op Frits Bolkestein als hij spreekt. De VVD-leider steekt tegenwoordig de kin ferm vooruit, blikt martiaal over zijn publiek, en spreekt onderwijl zonderen haperen. Want, Bolkestein praat op partijbijeenkomsten via een apparaat. Preciezer nog, hij spreekt via een autocue.

Het moet zijn spreken natuurlijker maken en zijn contact met het publiek vergroten.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Als Bolkestein spreekt, loopt zijn tekst mee aan de binnenzijde van twee spiegels die op standaards aan weerszijde van zijn lessenaar staan. Het publiek ziet een leider die probleemloos uit het hoofd spreekt. Of iemand moet zijn oog laten vallen op de spiegeltjes, zoals vorige week op een VVD-manifestatie in Nieuwegein. “Moet Bolkestein ook al beveiligd worden tegen een aanslag”, vroeg een partijgenote zich daar ongerust af.

Automatisch spreken gaat niet vanzelf. Voor het spreekgestoelte moet een fors boeket het zicht op twee monitors wegnemen die de tekst opstralen en achter de coulissen bedient een VVD-medewerker de machine, die regelt hoe snel de tekst doorkomt. Bij applaus of boe-geroep moet de assistent de tekst stopzetten anders is het effect weg.

Voor de veiligheid heeft Bolkestein ook nog een gedrukte tekst op zijn lessenaar liggen. Wie vroeg komt op een VVD-manifestatie kan hem vooraf ook zien oefenen. “Ja, Frits is nog een beetje onzeker. Ik heb gezegd: 'steek die papieren toch in je binnenzak. Als het misgaat kun je altijd je geschreven verhaal er nog bijpakken',” zegt de leading lady in de VVD, minister Annemarie Jorritsma.

Jorritsma is enthousiast over autocue, maar voorlopig heeft de VVD het systeem alleen gereserveerd voor zijn leider. Niet omdat Bolkestein als enige mag schitteren, maar eenvoudig omdat de kosten te hoog zijn. De VVD huurt de apparatuur voorlopig per keer; kopen kost al snel 20 mille. En krimpende politieke partijen hebben nu eenmaal weinig te spenderen.

    • Kees van der Malen