Fransen claimen akkoord Airbus

ROTTERDAM. 9 JUNI. Er is op hoofdlijnen een akkoord over de herstructurering van het Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus tot een particuliere naamloze vennootschap. Dat meldde zaterdag Yves Michot, de voorzitter van de Franse luchtvaartonderneming Aerospatiale die een van de vier deelnemers is in Airbus.

Michot melde ook dat de Airbus partners Aerospatiale en Dasa, die ieder voor 37,9 procent in Airbus deelnemen, British Aerospace (20 procent) en het Spaanse Casa (4,2 procent) het er over eens zijn dat zij het eigendom over hun eigen civiele vliegtuigfabrieken zullen behouden als Airbus een naamloze vennootschap wordt. De Fransman sprak in dit verband over een 'principe-akkoord'.

De uitspraken van de Aerospatiale-topman werden gisteren echter al weer op diplomatieke toon ter discussie gesteld door een woordvoerder van het Duitse Dasa die meldde dat er wat de toekomst van de bezittingen van de vier partners betreft nog geen finaal akkoord is bereikt en dat er verder zal worden overlegd. “Wij blijven nog zoeken naar een manier om de verschillende herstructureringsvoorstellen, waaronder die van de de Fransen, met elkaar in harmonie te brengen”, aldus de Dasa-zegsman.

Vorige maand bereikten de vier partners al een principe-akkoord over de oprichting van een houdstermaatschappij, waarin de activiteiten het gebied van de burgerluchtvaart, defensie en ruimtevaart samengebracht zullen worden.Onenigheid over het bezit van de eigen produktie- en researchafdelingen stond een definitieve overeenkomst tot nu toe echter in de weg. En of er nu een doorbraak is, zoals Aerospatiale gisteren suggereerde, mag gezien de Duitse reactie dus worden betwijfeld.

De Franse partner wil vasthouden aan het bezit van haar fabrieken. Volgens de Franse vliegtuigproducent zal dit de betrokkenheid van de nationale overheden bij de ontwikkeling van de Airbusprogramma's garanderen. De Britten en de Duitsers willen echter dat het eigendom van de fabrieken in handen komt van een Airbus NV zelf, omdat dit de efficiëntie zou vergroten.