'Can't Miss Swiss' Hingis weet weer eens hoe verliezen voelt

PARIJS, 9 JUNI. Op de dertiende dag van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs bleek Martina Hingis weer een mens van vlees en bloed. Na 37 overwinningen op rij leed de 16-jarige Zwitserse zaterdag haar eerste nederlaag van het seizoen. In de finale van de honderdste editie van het vrouwentoernooi op Roland Garros was The Can't Miss Swiss niet opgewassen tegen Iva Majoli, 6-4 en 6-2. De 19-jarige Kroatische veroverde daarmee de eerste grandslamtitel in haar loopbaan.

Hingis liet haar tegenstandsters de afgelopen maanden geen schijn van kans, maar liep zaterdag voor de verandering zelf achter de feiten aan. De nummer één van de wereld werd voortdurend in het defensief gedrongen en bleef het antwoord schuldig op het agressieve aanvalsspel van Majoli. “Ze stuurde me van de ene naar de andere hoek”, zei Hingis na afloop. “Vandaag had ik geen wapens om mezelf te verweren.”

Hingis kent over het algemeen weinig zwakke punten. Veelzijdigheid is haar grote kracht, maar tegen Majoli liet ze veel steken vallen. Haar service was onder de maat en haar voetenwerk, doorgaans een van de sterkste punten, liet te wensen over. Hingis dwong geen enkel breekpunt af terwijl Majoli zeventien mogelijkheden kreeg om de opslag van haar tegenstander te breken. Drie breaks bleken voldoende voor de eindoverwinning.

Halverwege de tweede set, bij de stand van 3-2 in het voordeel van Majoli, onderbrak Hingis de wedstrijd. Ze vluchtte de catacomben in om pas na enkele minuten terug te keren. De bliksemactie leek op een poging om het ritme van Majoli te verstoren, maar Hingis weersprak die suggestie na afloop met klem. “Ik heb mijn T-shirt verwisseld. Dat was alles”, aldus Hingis die op de valreep ook nog een arts bij zich riep. “Kramp”, verklaarde ze later.

Hingis incasseerde haar nederlaag met een glimlach. Ja, natuurlijk had ze graag gewonnen, zo vertelde ze. Maar teleurgesteld, nee, teleurgesteld was ze niet. “Mijn carrière is niet ten einde. Ik heb nog vele jaren voor me liggen.” Vooraf was haar doel een plaats in de halve finale van het graveltoernooi in Parijs en daarin was ze zowel in het enkel- als het dubbelspel (met Arantxa Sanchez-Vicario) geslaagd. “Een geweldige ervaring”, zo keek ze terug op haar optredens in Parijs.

Op Roland Garros liet Hingis de afgelopen twee weken een wisselvallige indruk achter bij haar rentree in het profcircuit. Na zes tennisloze weken, veroorzaakt door een val van haar paard, balanceerde de nummer één van de wereld in de tweede ronde op de rand van uitschakeling tegen de Italiaanse Gloria Pizzichini. Hetzelfde gebeurde in de achtste finales toen Barbara Paulus uit Oostenrijk haar in de tweede set kansloos liet met 6-0. Indruk maakte Hingis alleen in de kwart- en halve finale tegen respectievelijk Sanchez-Vicario en Monica Seles, hoewel ze tegen laatstgenoemde vijftig onnodige fouten maakte.

Haar grillige optreden schreef Hingis toe aan een gebrek aan wedstrijdritme en de nasleep van de medische ingreep aan haar linkerknie. “Vijf weken later bleek ik vandaag nog niet honderd procent. Het was eigenlijk al een wonder dat ik hier kon spelen”, aldus Hingis die twee weken rust neemt in de aanloop naar Wimbledon. “Ik heb even genoeg van tenniswedstrijden.”

Majoli vertelde tijdens de finale geen moment bezig te zijn geweest met het geworstel van haar tegenstandster. “Ik speelde mijn eigen wedstrijd, punt voor punt en had zelfs geen oog voor de score.” Het fenomeen Hingis boezemde de nummer negen van de wereld geen angst in. “Ik wist dat ze niet onverslaanbaar was en wilde haar stoppen. Het klinkt vreemd, maar daarbij klopte alles vandaag.”

In het verleden werd Majoli vaak afgeschilderd als een kloon van Monica Seles. Net als de gewezen nummer één van de wereld geboren in het voormalig Joegoslavië toog de Kroatische op haar twaalfde naar de tennisacademie van Nick Bolletieri. Onder leiding van de Amerikaan verbleef ze vijf jaar in Florida en verfijnde ze haar slagenrepertoire. Na het in ontvangst nemen van de Coupe Suzanne Lenglen richtte Majoli een speciaal woord tot Bolletieri. “Hij is mijn tweede vader en schenkt me veel vertrouwen.”

Majoli volgde een andere weg dan Hingis. Terwijl de Zwitserse zich op haar zestiende volledig op het tennis wierp, genoot Majoli op diezelfde leeftijd daarnaast van het leven. “Ik deed dingen die normale mensen ook doen. Pas afgelopen jaar voelde ik mezelf klaar om iets groots neer te zetten.” Waarna ze het belang van haar zege op Roland Garros relativeerde. “Een tenniswedstrijd is belangrijk, maar betekent niet alles.”

Mark Woodforde en Todd Woodbridge wonnen als koppel bijna alles wat er maar te winnen is. Behalve de Franse Open. Zaterdag stonden de 'Woodies' opnieuw met lege handen. De Rus Kafelnikov en de Tsjech Vacek prolongeerden hun titel van vorig jaar door in drie sets te winnen: 14-12, 6-4, 6-3.

Gigi Fernandez en Natasja Zvereva behaalden de hoofdprijs voor de vijfde keer in zes jaar. De Amerikaans-Wit-Russische combinatie won zondag met 6-2 6-3 van Mary Joe Fernandez en Lisa Raymond. In de finale van het gemengd-dubbel werden de favorieten Lisa Raymond en Patrick Galbraith verslagen door het als zestiende geplaatste koppel Rika Hiraki en Mahesh Bhupathi: 6-4 6-1.

    • Mark Hoogstad