Bibberen na record polsstok

Rens Blom brak zaterdag tijdens atletiekwedstrijden in Oordegem het Nederlandse record polsstokhoogspringen. De atleet uit Sittard kwam in de Belgische plaats tot 5,62 meter. Het oude record stond met 5,61 meter sinds 17 mei op naam van Laurens Looije.

Blom bracht eerder dit seizoen zijn persoonlijk record op 5,45 meter. Sinds vorige weekeinde heeft hij de beschikking over een zwaardere polsstok. Daarmee begint hij de jacht op de richt-hoogte voor de WK, die dit jaar in Athene worden gehouden. Die limiet ligt met 5,65 meter drie centimeter hoger dan zijn record.

De serie van Blom was indrukwekkend. De 20-jarige atleet had twee sprongen nodig om de 5,10 meter te overbruggen. Daarna ging de lat in drie fases naar 5,62. Voor 5,30 had hij twee pogingen nodig. Daarna was hij als enige over in het strijdperk. 5,50 meter lukte pas in de derde sprong. Bij de recordpoging was de eerste afzet voldoende.

Met het Nederlands record van 5,62 meter heeft Blom zich in elk geval gekwalificeerd voor het EK voor atleten tot 22 jaar.

U boekt opmerkelijke vooruitgang.

Blom: “Ik wist dat ik het kon, maar het gaat met horten en stoten. Het ligt niet aan hardere training, want ik heb de afgelopen winter niet optimaal kunnen trainen. Voor indoor-training moest ik steeds op en neer naar Düsseldorf, en dat kon ik niet altijd met mijn studie combineren. Ik denk dat het natuurlijke groei is.”

De kwalificatie-eis voor de WK in Athene is slechts drie centimeter boven uw record.

“Oordegem was niet aangemerkt als offciële kwalificatiewedstrijd voor de WK, dus het had geen zin om de limiet te halen. Ik heb het wel een keer geprobeerd, maar het ging gewoon niet. Na het behalen van het Nederlandse record volgde zo'n ontlading, dat ik met bibberbenen aan de 5,65 begon. Bovendien was ik als enige over in de wedstrijd.”

Waar houdt het op?

“De limiet voor de WK in Athene moet lukken. Vooraf hoopte ik op 5,60. Bij mijn poging op 5,62 had ik zelfs nog over. Ik weet dat ik nog hoger kan. Ik hoop dit seizoen op 5,65 of 5,70 meter uit te komen.”