België nam zaterdag tegen San Marino vlot afstand van de amateurs.

Vijf treffers in drie kwartier. De ruststand van 5-0 bood uitzicht op dubbele cijfers. De gesmeerd lopende brigade van coach Georges Leekens viel na de pauze echter stil. Pas in de slotfase kon Staelens met zijn tweede doelpunt van de avond de score naar 6-0 tillen. Dezelfde score waarmee Nederland ruim een maand geleden won.

België strijdt met het Nederlands elftal om de eerste plaats in groep zeven. Beide ploegen staan nu bovenaan, met 15 punten uit zes wedstrijden. Op 6 september spelen ze in Rotterdam tegen elkaar. De winnaar lijkt vrijwel zeker van een plaats op het WK in Frankrijk.

PSV'er De Bilde, die in de 75e minuut Emile Mpenza verving, slaagde er niet in te scoren. Zijn rentree ging gepaard met een striemend fluitconcert van ruim 20.000 toeschouwers. De vuiststoot tegen De Porte in december vorig jaar, waarvoor hij een paar maanden was geschorst, is hem nog niet vergeven.

De enige die in de tweede helft nog tot scoren kwam was Staelens. Vijf minuten voor tijd bepaalde hij de eindstand op 6-0. Het was de tweede treffer van de Bruggeling, die in de 13e minuut het eerste Belgische doelpunt voor zijn rekening nam. Daarna volgden treffers van Van Meir (22e minuut), Emile Mpenza (24e en 43e minuut) en Luis Oliveira (31e minuut).