Bank Nederlandse Gemeenten aast op Azië

SINGAPORE, 9 JUNI. Het is Nederlands op drie na grootste bank en één van de slechts vijf banken in de wereld die van de gerenommeerde kredietbeoordelingsinstituten Standard & Poor's en Moody's de zeer gewilde 'triple-A-rating' kregen toebedeeld. Het is tevens een bank met een onmogelijke naam: Bank Nederlandse Gemeenten.

Die naam doet vermoeden dat de activiteiten zich strikt beperken tot het moederland. Maar niets is minder waar. De afgelopen dagen toerden managers van de bank dwars door Azië waar zij zich presenteerden aan institutionele beleggers in Tokio, Peking, Hongkong, Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. 'Bi-èn-djie, a high flyer in one of Europe's strongest economies', meldde de videofilm die de 'road-show' steevast inleidde.

De onbekendste grote bank van Nederland wil de komende tijd miljarden yens, yuans en dollars ophalen bij Aziatische beleggers. “De markten waarin we tot nu toe actief zijn geweest, zijn te smal. We moeten dus op zoek naar andere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we onze jaarlijkse benodigde miljarden bij elkaar krijgen”, vertelde Bert de Kock, hoofd treasury van BNG vorige week tijdens de presentatie in Singapore's Raffles Hotel.

BNG, zo zei de Kock, wil de Aziatische kapitaalmarkten gebruiken om te voorzien in grofweg tien procent van zijn jaarlijkse financieringsbehoefte van in totaal zeven miljard dollar (ruim 13 miljard gulden). “En daar reken ik Japan niet bij want daar halen we op dit moment al veertien procent van die zeven miljard op”, aldus de Kock. De overige miljarden haalde BNG tot nu toe altijd op de Europese kapitaalmarkten.

Naast verbreding van de markten waarop BNG zich richt, speelt ook de totstandkoming van de Europese Monetaire Unie (EMU) een rol bij de gang naar Azië. “We willen op tijd hier zitten, want als straks de EMU er is, mogen de verschillende overheden hun staatsobligaties alleen nog maar in euro's uitgeven. Veel beleggers zullen dan op zoek gaan naar iets wat net iets spannender en beter is, iets wat net iets meer oplevert. Dat willen wij bieden, aan een klantenkring die we hier nu gaan opbouwen”, legt Anne Rüsing, van de afdeling internationale kapitaalmarkten van BNG uit.

Recente successen die de bank op de Europese kapitaalmarkten boekte, geven BNG voldoende zelfvertrouwen het vizier nu te verbreden naar Azië. Drie jaar geleden verraste BNG de financiële wereld toen het voor het eerst uit de anonimiteit stapte en de wereld van het grote geld indook. In anderhalve week haalde de bank toen bijna drie miljard gulden op bij internationale beleggers, in dollars, Zwitserse francen en Duitse marken.

Sinds die tijd is de bank al een paar keer langs de financiële centra van het Verre Oosten getrokken om zich te presenteren. Daarbij wordt BNG altijd begeleid door een grote broer uit de financiële wereld. Soms is dat de Amerikaanse financiële reus Goldman Sachs of het Japanse effectenhuis Nomura, maar waar mogelijk treedt ABN Amro op als begeleider van de leningen die BNG plaatst. Zo neemt ABN Amro de begeleiding in Singapore en Jakarta op zich en begeleidt het BNG tevens in Londen waar deze week nog een presentatie wordt gegeven.

De Kock vertelde zijn gehoor in Azië dat BNG een ander soort bank is dan de meeste internationaal opererende banken. “Wij hebben geen kantorennetwerk, verspreid over de wereld. Nee, er is maar één BNG-kantoor. Dat staat in Den Haag en daar werken al onze 300 medewerkers. We hebben geen particuliere cliënten met spaarrekeningen en zijn daarom geheel afhankelijk van de kapitaalmarkten.” Ook zette de Kock voor zijn Aziatisch gehoor steeds weer uiteen hoe degelijk de klantenkring eruit ziet: de jaarlijkse miljarden aan nieuwe leningen verstrekt BNG aan Nederlandse gemeentes, woningbouwcorporaties en ziekenhuizen.

BNG, dat een balanstotaal heeft van ruim 120 miljard gulden en vorig jaar een winst boekte van 316 miljoen gulden, is voor de helft in handen van de Nederlandse provincies en waterschappen. De overheid bezit de andere helft van de aandelen.

In eigen land hoeft dat geen reclame te betekenen, maar in Azië doet die aandeelhouderssamenstelling het goed: hoe meer overheidsbemoeienis, hoe kleiner de risico's, denkt men hier.

De Kock hamerde daarom steeds weer op de “zero-low-risk” voor de beleggers waarbij hij verwees naar de aandeelhouders van de bank en de huidige kracht van de Nederlandse economie. “We willen de beleggers hier vertellen dat we anders zijn”, besloot de Kock zijn presentatie. Na een kleine stilte voegde hij er ter overtuiging van de twijfelaars in de zaal in zijn beste Engels nog iets aan toe: “We are a rather exceptional bank.”

    • Max Christern