Anderhalf miljoen Polen bij pausmis

KRAKÓW, 9 JUNI. Paus Johannes Paulus II heeft tijdens een emotioneel bezoek aan zijn vroegere woonplaats Kraków in aanwezigheid van anderhalf miljoen mensen de veertiende-eeuwse koningin Jadwiga heilig verklaard.

De paus prees Jadwiga's “liefde, grootmoedigheid en inzet voor het gemeenschappelijk belang” als een voorbeeld voor de politieke leiders van nu. Jadwiga - volgens de paus “de patrones van de opening van Polen naar de christelijke gedachte in Europa” - was de dochter van de koning van Polen en Hongarije. Ze werd in 1384 tot koning (niet koningin) van Polen gekroond en trouwde in 1386 met de Litouwse groothertog Jogaila (Wadysaw Jagieo), een huwelijk dat leidde tot een politieke unie tussen Polen en Litouwen die eeuwen heeft bestaan en die van Polen een Europese grootmacht maakte. Het huwelijk leidde ook tot de bekering van Jogaila en van de Litouwers - op dat moment het laatste heidense volk van Europa - tot het Christendom. Jadwiga hervormde de universiteit van Kraków naar het model van de universiteit van Parijs. Ze stierf in 1399, op 25-jarige leeftijd.

De paus hield gisteren in Kraków de Polen voor dat “de Poolse samenleving een nieuwe en diepe evangelisatie behoeft”. Volgens hem kan Jadwiga hun leren “hun vrijheid niet verkeerd te gebruiken”. De paus riep zijn gehoor op “de grote historische kans voor het land niet verloren te laten gaan”.

Het bezoek aan Kraków stond in het teken van de nostalgie: in deze stad in het zuiden van Polen woonde Karol Wojtya twintig jaar lang. Hij studeerde er voor priester aan de door Jadwiga gestichte theologische faculteit van de Jagielloonse universiteit toen die door de nazi's was gesloten maar ondergronds bleef bestaan, werd er priester, bisschop, aartsbisschop en kardinaal. Tijdens een bezoek aan de universiteit stond de paus stil bij de dag in november 1939 toen de nazi's 144 hoogleraren oppakten en naar concentratiekampen afvoerden. “Ik had die dag nog met enkelen van hen gesproken. Ze kwamen nooit terug.” De paus bezocht dit weekeinde ook het graf van zijn ouders en broer.

De paus voerde gisteren in Kraków ook overleg met de Poolse premier, Wodzimierz Cimoszewicz, die zijn dank uitsprak voor de politieke terughoudendheid van de paus tijdens zijn elfdaagse bezoek aan Polen, waar over vier maanden een nieuw parlement wordt gekozen. “Ik heb de paus mijn dankbaarheid uitgesproken over het feit dat het bezoek is verlopen in een atmosfeer van de rust die we zo hard nodig hebben”, aldus de premier. (Reuter, AFP, AP)