Afzetprijzen omhoog door duur varkensvlees

De aanhoudende varkenspest begint nu ook effect te krijgen op het niveau van de afzetprijzen van de totale Nederlandse industrie. In april lag het prijsniveau 0,7 procent hoger dan in maart. Dit prijseffect komt volledig door het tekort aan varkens.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn de prijzen met 2,8 procent gestegen ten opzichte van maart. Deze stijging is voornamelijk veroorzaakt door de vleesverwerkende industrie. In die branche zijn de prijzen van varkensvlees in een maand tijd met 22 procent gestegen. De exportprijzen van bacon zijn zelfs met 34 procent omhoog gegaan.

Ten opzichte van april vorig jaar stegen de prijzen met 2,1 procent. Mede daardoor gestimuleerd was de omzet in april 12 procent hoger dan in dezelfde maand van 1996. Dit is het hoogste stijgingspercentage dat het CBS sinds mei 1995 noteerde. Ook het feit dat april dit jaar een werkdag meer had dan vorig jaar had een positieve uitwerking.

De metaalindustrie heeft in april de hoogste groei laten zien met 17 procent. Ook in guldens gemeten heeft deze bedrijfstak de grootste omzetstijging geboekt.