Werkloosheid VS gedaald tot 4,8 procent

NEW YORK, 7 JUNI. De werkloosheid in de Verenigde Staten is gedaald tot 4,8 procent van de beroepsbevolking, het laagste niveau sinds november 1973. Er kwamen vorige maand 138.000 banen bij. Dat heeft het Bureau voor arbeidsstatistieken in Washington gisteren bekendgemaakt.

Analisten waren verrast over het werkloosheidscijfer, omdat de verwachting was dat het percentage 5,0 procent zou bedragen. Over april bedroeg het 4,9 procent. De banengroei in april werd aangepast tot 323.000, nadat eerder een cijfer van 142.000 was gemeld. Het geheel gaf een gecompliceerd beeld, maar toen het stof was opgetrokken waren de blikken vooral gericht op de 4,8 procent werkloosheid.

De cijfers van gisteren laten opnieuw zien hoe goed de Amerikaanse economie ervoor staat. De groei in het eerste kwartaal bedroeg 5,8 procent op jaarbasis bij een geringe inflatie. Het tweede kwartaal zal overigens iets minder groei te zien geven tot opluchting van beleggers. In maart verhoogde de Federal Reserve Bank, het Amerikaans stelsel van centrale banken, de geldmarktrente met een kwart procent om de economische activiteit enigszins af te remmen. De vraag is nu of de 'Fed' na de eerstvolgende bijeenkomst van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comite van de 'Fed', de rente opnieuw een tandje zal verhogen.

“Wij denken dat de rente omhoog zal gaan in juli”, aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “Ik dacht vorige maand al dat de Fed de rente zou verhogen maar tot onze verrassing bleef die onveranderd.” Wilson erkent dat de economische groei aan het teruglopen is maar waarschijnlijk niet genoeg. Hij denkt ook dat het werkloosheidspercentage van 4,8 procent 'alarmerend' laag is. “Er is weinig of geen speling meer op de arbeidsmarkt”, aldus Wilson. In een reactie op de cijfers zeiden economen van Merrill Lynch dat ook zij een renteverhoging verwachten in juli. Zij noemen ook als reden een bericht in de Wall Street Journal waarin staat dat Fed-voorzitter Greenspan zijn collega's binnen de FOMC er vorige maand ternauwernood van wist te overtuigen de rente ongewijzigd te laten.

    • Lucas Ligtenberg