Vier jaar celstraf voor diamantzwendelaar

Ad Lagerwaard, de oprichter van het omstreden diamantfonds Albeco, is afgelopen donderdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel wegens verduistering en faillissementsfraude. De straf is een jaar langer dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank betrok bij zijn oordeel dat Lagerwaard honderden slachtoffers heeft gemaakt met zijn praktijken, en dat hij een “buitengewoon groot” geldbedrag van ruim 21 miljoen gulden heeft zoek gemaakt. Lagerwaard ('diamanten Adje'), zou in 1994 en 1995 diverse beleggers ertoe hebben overgehaald geld te investeren in zijn beleggingsfonds. Het ging daarbij om bedragen van 35.000 gulden of veelvouden daarvan, die werden gestoken in ruwe diamanten.

Beleggers werd een belastingvrij rendement van 13,5 procent voorgespiegeld. Na berichten dat de diamanten die in onderpand werden gehouden minder waard waren dan werd voorgesteld, eisten beleggers tevergeefs hun inleg terug. In 1995 ging Albeco failliet, waardoor zo'n 500 beleggers achterbleven met een totaal verlies van 21,3 miljoen gulden.

Curator van het failliete Albeco H. Overes zegt “content” te zijn met de uitspraak van de Haagse strafrechter. “Ik sta nu een stuk sterker in mijn civiele procedure tegen meneer Lagerwaard, waarin ik hem aanspreek wegens onbehoorlijk bestuur.” Op 10 juni dient dit (civiele) geding voor het Gerechtshof in Den Haag. Lagerwaard is al veroordeeld tot betaling van 20 miljoen gulden, maar ging tegen dit vonnis in hoger beroep. Fondsen zoals Albeco, die beleggers de mogelijkheid bieden om individueel te investeren (zonder risico of rendement te delen) in zaken als diamanten of teakhout, vallen niet onder de Wet toezicht beleggingsinstellingen. Dergelijke fondsen hoeven geen halfjaarcijfers en jaarrekeningen te publiceren. Ook zijn ze niet verplicht om informatie te verstrekken over de waarde van de beleggingen.