Varkenspest (1)

Varkenspest kan heel goed worden bestreden door middel van vaccinatie (inenting). Bij de uitbraak in 1984 is er met succes gevaccineerd. Er is een uitstekend vaccin voorhanden, dat een zeer goede bescherming geeft.

Er wordt niet gevaccineerd omdat er binnen de Europese Unie is afgesproken dat een eventuele ziekte-uitbraak alleen door middel van 'afmaken' moet worden bestreden. Er is in eerste instantie een vaccinatieverbod ingesteld, omdat landen buiten de Europese Unie dit eisten. De export naar deze landen valt bij vaccinatie weg. Dit is slechts een heel klein deel van onze export!

VVD-minister Van Aartsen wil of kan zijn invloed niet aanwenden om de Europese Unie te bewegen op deze verkeerde beslissing terug te komen. Niet alleen zieke, maar voor het overgrote merendeel gezonde biggen worden gedood. Zo'n beleid toont totaal geen respect voor het leven. Er wordt over vernietigen van biggen gesproken alsof het tomaten zijn, waarvan een teveel wordt doorgedraaid. Het is een groot schandaal dat deze minister samen met zijn landbouwministerie maar blijft volharden in deze strategie.

Het spreekt voor zich, dat als gevolg van deze bestrijdingsmethode, veel varkenshouders in psychische en financiële problemen komen. Dat lijkt de minister niet te deren. Hij volhardt in zijn manier van bestrijden van de varkenspest, een strategie die niet werkt. Immers, de ziekte woekert alsmaar door.

    • N.J.G.J. van der Wielen