Provincie Utrecht wil gemeenten samenvoegen

UTRECHT, 7 JUNI. Gedeputeerde Staten van Utrecht willen het aantal gemeenten in de provincie verminderen van 36 naar 25. De belangrijkste ingreep betreft de samenvoeging van Vleuten/De Meern met de stad Utrecht.

Gedeputeerde D. Kok heeft de plannen gisteren gepresenteerd. Amersfoort zou ook moeten worden uitgebreid via een herindeling met (delen van) Nijkerk, Hoevelaken, Leusden en Bunschoten, maar het overleg hierover met de provincie Gelderland is nog gaande. Ook over de herindelingen rond Loosdrecht en Laren is nog beraad gaande.

De provincie wil voor het eind van dit jaar een definitief besluit nemen over de herindeling, opdat de Tweede Kamer nog voor de verkiezingen de voorstellen in behandeling kan nemen.

De bevolking van Vleuten/De Meern heeft zich massaal gekeerd tegen annexatie, maar het provinciebestuur blijft bij zijn eerdere voorstel.

Gedeputeerde Kok wees erop dat op het grondgebied van beide gemeenten, in Leidsche Rijn, de komende twintig jaar zo'n 40.000 woningen worden gebouwd. Dat kan beter gebeuren onder verantwoordelijkheid van één gemeentebestuur, aldus de gedeputeerde. Uitbreiding van de stad Utrecht dient tevens als compensatie voor de stadsprovincie, die in deze regio al in een vroeg stadium van de agenda is afgevoerd.

Het voorstel van GS zal vooral op de Heuvelrug en in het Groene Hart tot grotere gemeenten leiden. Maarn, Amerongen, Leersum en Doorn zullen samen een gemeente vormen van 30.500 inwoners. In de westhoek van de provincie worden Montfoort, Oudewater en Lopik samengevoegd (36.000 inwoners). Oudewater voelt hier niets voor en verkiest indeling bij de provincie Zuid-Holland.

Maartensdijk wordt opgesplitst tussen Maarssen en De Bilt; Harmelen wordt bij Woerden gevoegd. Een nieuwe gemeente Scherpenwoude zal voorlopig nog niet kunnen worden gevormd. GS willen het liefst Renswoude en Woudenberg laten fuseren met Scherpenzeel, dat precies tussen deze twee gemeenten ligt, maar tot Gelderland behoort. Deze provincie laat echter het initiatief bij de gemeente en Scherpenzeel heeft al laten weten dat zij zelfstandig wil blijven.