Politie: 'briljante operatie'; Mafiabaas op Sicilië gearresteerd

ROME, 7 JUNI. De Italiaanse politie heeft gisteren een van de twee voortvluchtige leiders van de Siciliaanse mafia gearresteerd, Pietro Aglieri. Hij wordt verdacht van de belangrijkste mafiamoorden van de afgelopen jaren.

Tegen tien uur 's ochtends bestormden ongeveer honderd agenten een boerderij ten oosten van de Siciliaanse hoofdstad Palermo, waar Aglieri met twee andere mafiosi een bespreking hield. Zij lieten zich zonder verzet arresteren, maar weigerden daarna iets te zeggen.

“Ze gedroegen zich als echte mafiabazen,” zei de politiecommandant van Palermo, Antonino Manganelli. Hij onderstreepte dat Aglieri in eerste instantie is opgespoord door de politie, zonder tips van mafiosi die met de justitie zijn gaan samenwerken. “Dit was een briljante operatie. Door Aglieri te arresteren hebben we de mensen laten zien dat ze de mafia niet als onoverwinnelijk moeten beschouwen.”

Aglieri gold met Bernardo Provenzano als de belangrijkste voortvluchtige mafiabaas. Provenzano is de rechterhand van Totò Riina, de baas der bazen, die in januari 1993 is gearresteerd. Net als Riina komt Provenzano uit het stadje Corleone. Hij is al een kwart eeuw voortvluchtig en de politie had van hem alleen foto's van jaren geleden.

Aglieri, de leider van een mafiabende die haar thuisbasis heeft in Palermo, was sinds 1989 voortvluchtig. Eerder deze week had de politie vermoedelijke mafiosi ontdekt in de buurt van een boerderij bij Bagheria, net buiten Palermo. Dat bleek een van de bescheiden onderkomens van Aglieri, die een fortuin heeft verdiend met de drugshandel. De gevangen mafialeider Giovanni Brusca, vorig jaar gearresteerd, bevestigde dat de verdachte die de politie had gefotografeerd, Aglieri was.

Aglieri is bij verstek veroordeeld wegens de moord op rechter Scoppelliti, in 1989. Hij zou naar de top van de mafia zijn doorgestoten door de bomaanslag op mafiarechter Paolo Borsellino, in juli 1992. Twee maanden daarvoor had een andere mafialeider, Giovanni Brusca, die vorig jaar is gearresteerd, de moordaanslag op Borsellino's collega Giovanni Falcone georganiseerd. Aglieri wordt ook verdacht van een ander sleutelmoord: die in maart 1992 op Salvo Lima, de rechterhand van oud-premier Giulio Andreotti op Sicilië. Lima zou zijn vermoord als een waarschuwing aan Andreotti dat hij zijn afspraken met de mafia moest nakomen.

Aglieri had de bijnaam u signorinu (het meneertje), omdat hij zich net als zijn grootvader altijd netjes kleedde, bij voorkeur in een wit pak. Bovendien heeft hij een betere opleiding genoten dan de meesten van zijn collega's - hij heeft op het seminarie van Palermo gezeten en had bij zijn arrestatie een boek bij zich over Edith Stein, een karmelietes die veel filosofische werken heeft geschreven.

    • Marc Leijendekker