PKK schiet Turkse toestellen neer

ANKARA, 7 JUNI. Het Turkse leger heeft gisteren toegegeven dat de twee militaire toestellen die de afgelopen weken boven Noord-Irak neerstortten, door strijders van de Koerdische Arbeiders Partij zijn neergehaald. De PKK beschikt volgens Erol Ozkasnak, algemeen secretaris van de generale legerstaf, sinds kort over super-moderne SA-7 luchtafweerraketten van Russische makelij.

Het is voor het eerst dat de Turkse legerstaf erkent dat de beweging in het bezit is van mobiele luchtafweerrakketen. Ozkasnak zei gisteren dat de PKK via vijanden van Turkije, zoals Iran, Syrië, Armenië, Griekenland en Grieks-Cyprus, in het bezit is gekomen van de raketten. De PKK schoot deze week een transporttoestel neer, waarbij elf militairen de dood vonden. Eerder werd al een Cobra-gevechtshelikopter neergehaald, waarbij twee doden vielen.

De Turkse operatie in Noord-Irak is de grootste sinds de Koerdische enclave in 1991 de facto onafhankelijk werd van Bagdad. Zeker 50.000 militairen kammen het bergachtige gebied uit. Het Turkse leger zegt dat tot dusver 2.000 PKK-strijders zijn gedood, de PKK houdt het op 800 doden.