Massaal publiek bij parkconcert

AMSTERDAM, 7 JUNI. Het Koninklijk Concertgebouworkest opende gisteravond met een massaal bezocht succesvol concert in het Vondelpark een groot en geheel gratis toegankelijk Amsterdams openlucht-muziekseizoen. Volgens de politie waren er maximaal 25.000 bezoekers bij het concert, waarvan de AVRO-tv vanavond via Ned. 1 om 21.59 uur een opname uitzendt.

Met een lange populair-klassieke potpourri als toegift bracht de Russische dirigent Gennady Rozhdestvensky op de zoele zomeravond het publiek tot groot enthousiasme en massaal meezingen in Sousa's mars The Stars and Stripes Forever. Tevoren hadden de concertgangers de jarige hoboïst Carlo Ravelli Lang zal hij leven toegezongen.

In de periode rond de Eurotop op 15 en 16 juni vinden op verschillende lokaties in de stad nog veel meer gratis concerten plaats. Het Concertgebouworkest zal daarbij, dan onder leiding van Wolfgang Sawallisch, opnieuw buiten optreden. Dat gebeurt op de tussen Leidsestraat en Vijzelstraat geheel dichtgetimmerde Herengracht, waar plaats is voor een publiek van vijftien- tot twintigduizend mensen.

Ook op de Herengracht vindt de 'Europese Top van Operasterren' plaats met Charlotte Margiono, Nelly Miricioiu, Peter Seiffert, José van Dam en John Bröcheler. De Senegalese popzanger Youssou N'Dour treedt daar eveneens op. Ook op het Amstelveld en rond het Stadhuis/Muziektheater zijn er nog vele evenementen.

Gennady Rozhdestvensky dirigeerde gisteravond het Concertgebouworkest in een programma dat begon met muziek van Glinka, Tsjaikovski, Dvorák en Chabrier. Het officiële programma werd besloten met de Boléro van Ravel, die overigens enkele jaren geleden op het Museumplein onder leiding van Riccardo Chailly nog wat meer effect sorteerde.

Het orkest zat op een overdekt podium naast het standbeeld van Vondel. Tot op zo'n honderd meter afstand werd aandachtig geluisterd door het publiek, dat vooraf veelal had gepicknickt. Verderop, waar de luidsprekers zwakker klonken, overstemden pratende mensen en blaffende honden vaak de wat zachtere passages.

Twee uur voor het concert begon kreeg tv-regisseur Eduard Huis in 't Veld een liesbreuk. Na behandeling in een ziekenhuis was hij nog op tijd terug om het concert voor de uitzending van vanavond vast te leggen.

Het Concertgebouworkest trad voor het eerst in zijn bijna 109-jarig bestaan op in het Vondelpark, nu het voor zulke evenementen gebruikelijke Museumplein wordt gerenoveerd. De keuze voor het Vondelpark was omstreden. De toestemming daarvoor kwam pas na ruim een half jaar onderhandelen, waarbij vele voorwaarden waren gesteld. Sommige omwonenden en 'Vrienden van het Vondelpark' vreesden toch dat het verzakkende park onherstelbare schade zou oplopen door de aanwezigheid van zo'n groot publiek. Ook bestond de angst dat het paringsgedrag van vleermuizen zou worden beïnvloed. Tijdens een rechtszaak gaf de Amsterdamse rechter toestemming voor het concert. Een woordvoerder van het orkest verwees de vleermuizen gisteravond voor één keer naar Almere.

Niet bekend

    • Kasper Jansen