Jan Vrijman postuum onderscheiden

AMSTERDAM, 7 JUNI. De vorige week op 72-jarige leeftijd overleden cineast/journalist Jan Vrijman krijgt postuum de zilveren medaille van de stad Amsterdam. Burgemeester Patijn heeft dit donderdag aan de familie meegedeeld. De onderscheiding wordt binnenkort aan de familie uitgereikt.

Vrijman had onder het pseudoniem Journaille jarenlang een dagelijkse column op de voorpagina van Het Parool. “Journaille kende de stad en voelde haarfijn aan wat Amsterdammers van iets vonden. Hij spaarde de roede niet en het stadsbestuur kreeg er soms flink van langs. Hij hield ons een onontbeerlijke spiegel voor”, zo schijft Patijn aan Vrijmans familie.

De burgemeester roemt ook de verdiensten die Vrijman had voor “het culturele Amsterdam”. “Met een onuitputtelijke energie was hij in de filmwereld actief.” (ANP)