Hitzfeld trainer af, Matthaüs geen aanvoerder meer

ROTTERDAM, 7 JUNI. Ottmar Hitzfeld verruilt bij Champions League-winnaar Borussia Dortmund met ingang van komend seizoen de trainersfunctie voor die van technisch directeur. Hij maakte dat nieuws negen dagen na de finalezege op Juventus bekend. Hitzfeld, sinds '91 trainer in Dortmund, zei een nieuwe uitdaging te zoeken.

Niet bekend

Voor de eindzege in de Champions League was Hitzfeld bekritiseerd door clubvoorzitter Gerd Niebaum. Die beweerde onder meer dat hij verkeerde trainingsmethodes toepaste. Veel Borussia-spelers kampten dit seizoen met blessures. Vorige week sloeg Hitzfeld terug door in een interview de voorzitter van een slecht beleid te beschuldigen. Niebaum kondigde afgelopen dinsdag zijn vertrek aan. En Hitzfeld blijft nu dus bij de club. Hij werd genoemd als een van de kandidaten om bij Real Madrid trainer Capello op te volgen.

Bij de huidige Duitse kampioen, Bayern München, is Lothar Matthäus afgezet als aanvoerder. De clubleiding heeft dat in een vergadering besloten. De speler was daarbij zelf aanwezig. Officieel liet Bayern weten dat het besluit na overleg tussen Matthäus en trainer Trapattoni was genomen. In werkelijkheid was de ex-international niet meer te handhaven als aanvoerder nadat er een dagboek van hem in boekvorm was gepubliceerd.

Daarin viel Matthaüs vooral medespeler Jürgen Klinsmann af. Hij had, zo is te lezen, er tijdens het seizoen zelfs een behoorlijk bedrag om verwed bij de bookmakers dat de aanvaller geen vijftien competitiedoelpunten zou maken. Dat geld verloor hij, want Klinsmann kwam precies op vijftien uit. Klinsmann vertrekt van Bayern naar het Italiaanse Sampdoria. Ook op andere spelers had Matthaüs kritiek. Verdediger Thomas Helmer is volgend seizoen de nieuwe aanvoerder.

VfB Stuttgart, dat volgende week zaterdag in de Duitse bekerfinale tegen amateurclub Energie Cottbus speelt, contracteerde Murat Yakin van Grashoppers Zürich. De 23-jarige Zwitserse middenvelder van Turkse afkomst tekende voor vier jaar bij de nummer vier uit de Bundesliga. Yakin was negen keer A-international voor Zwitserland.

Ook als Stuttgart de beker niet wint, is het zeker van Europees voetbal en speelt het volgend seizoen in het toernooi om de UEFA Cup. Bij de club heeft aanvoerder Frank Verlaat onlangs bijgetekend.