Grimshaw ontwerpt bruggen naar IJburg

AMSTERDAM, 7 JUNI. Het ontwerp van de Londense architect Nicholas Grimshaw voor de eerste twee bruggen naar het nieuwe, nog te bouwen Amsterdamse stadsdeel IJburg zal worden uitgevoerd. Grimshaw was een van de drie architecten, aan wie de gemeente Amsterdam een ontwerp voor de bruggen had gevraagd.

De andere twee waren Ben van Berkel, de ontwerper van de vorig jaar geopende Erasmusbrug in Rotterdam, en de Duitsers Hans Kollhoff en Christian Rapp, die een paar jaar geleden het Piraeus-woongebouw op het KNSM-eiland in Amsterdam realiseerden.

Grimshaw heeft nog niet in Nederland gebouwd. Hij werd vooral bekend door de gekromde nieuwe overkapping van het Waterloo Station in Londen.

Grimshaws ontwerpen voor de eerste IJburg-bruggen werden uitverkoren wegens 'de fraaie wijze waarop de overgang naar een nieuwe stadswijk is vormgegeven', aldus de jury. De eerste bruggen zetten de toon voor de vijf grote auto/trambruggen in de nieuwe woonwijk. Daarnaast komen er nog twaalf middelgrote en 30 kleine bruggen op IJburg.

De Amsterdamse Wethouder Stadig heeft de voorkeur van de jury voor het ontwerp van Grimshaw overgenomen.

Grimshaw zal de opdracht krijgen om het definitieve ontwerp voor de eerste twee bruggen binnen het niet nader bekende budget te leveren.