Gotti pareert in Giro aanval van Tonkov

ROTTERDAM, 7 JUNI. Met nog twee etappes te gaan kan Ivan Gotti de eindzege in de Giro d'Italia nauwelijks meer ontgaan. De 28-jarige Italiaan consolideerde gisteren zijn voorsprong in de twintigste etappe. Gotti verdedigt dit weekeinde een marge van anderhalve minuut ten opzichte van Pavel Tonkov, zijn enige overgebleven rivaal. De Colombiaan Jose Jaime Gonzalez Pico won de dagprijs in de Dolomieten en verstevigde zijn positie in het bergklassement.

De Rus Tonkov kwam geblesseerd aan de start na zijn valpartij van afgelopen donderdag. Zijn schaafwonden aan knieën en ellebogen weerhielden hem niet van enkele aanvalspogingen. Drie keer demarreerde Tonkov uit het wiel van Gotti, die de versnellingen betrekkelijk gemakkelijk pareerde. Het leidende tweetal had bij de finish een achterstand van ruim tien minuten op ritwinaar Gonzalez, die in het algemeen klassement geen bedreiging vormde.

Groene-truidrager Gonzalez heeft in het peloton de bijnaam Chepe. De klimmer van de Spaanse Kelme-formatie won twee keer de Ronde van Colombia en was vorige jaar de snelste in de Touretappe naar Valence. Volgens het rondeboek van de Franse organisatie was hij met zijn lengte van 1.57 meter de kleinste deelnemer aan de Tour. Chepe beweert zelf dat hij een decimeter langer is. De 28-jarige renner is afkomstig uit dezelfde streek als voormalig professional Fabio Parra, die de laatste jaren als bondscoach van de Colombiaanse wielerploeg werkzaam is. Volgens Parra kan Chepe in de komende jaren uitgroeien tot een van de beste klimmers van het peloton.

Lijstaanvoerder Gotti heeft de afgelopen drie weken aangetoond dat hij in de Giro de meest complete renner is. Hij klimt uitstekend en behoorde in de twee tijdritten tot de subtop. Bovendien wordt hij voorbeeldig gesteund door zijn ploeggenoten van Saeco. Gotti vreest alleen de bergetappe van vandaag. Morgen rijdt het peloton door de Po-vlakte naar finishplaats Milaan. Gisteren hield de grote favoriet een slag om de arm. “Mijn conditie is uitstekend, maar we krijgen nog drie loodzware cols die iedereen in problemen kunnen brengen.”

Tonkov lijkt nauwelijks meer in zijn kansen te geloven. Volgens zijn ploegleiders heeft hij meer last van zijn verwondingen dan hij laat blijken. “Ik vreesde niet te kunnen starten”, zei Tonkov gisteren. Toen Gotti na afloop hoorde dat zijn vriend en concurrent fysiek niet in orde is, toonde hij zich opvallend strijdlustig. “Als het kan ga ik zelf nog in de aanval.”