Felle kritiek op Van Aartsen

DEN HAAG, 7 JUNI. Minister Van Aartsen (Landbouw) moet van Groenlinks opstappen als hij zijn beleid inzake de bestrijding van de varkenspest niet ingrijpend verandert. “Als Van Aartsen niet ten halve keert, is hij de eerste paarse minister die voortijdig het hok uitmag”, aldus fractieleider P. Rosenmöller vanmiddag op een bijeenkomst van zijn partij.

Rosenmöller vindt dat het kabinet 'totaal op de verkeerde weg is' met het beschermen van de intensieve varkenshouderij. Hij constateert dat Van Aartsen de crisis met zijn aanpak niet weet te bezweren.

Volgens de fractieleider van GroenLinks durft Van Aartsen niet te kiezen en laat hij zijn oren hangen naar de varkenssector.

In een vraaggesprek vandaag met deze krant zegt prof. mr. D. Boon, hoogleraar Dier en Recht aan de Universiteit van Utrecht, dat minister Van Aartsen bij de bestrijding van de varkenspest de rechten van het dier aan zijn laars lapt.

“Bij het opruimen van varkens gebeuren dingen die een spoedige dood niet garanderen. Niet alle varkens komen dood uit de elektrocutiewagens en bij het doodspuiten van biggen gaat naar ik heb begrepen ook weleens wat mis. Dat is in strijd met de wet”, aldus Boon. “Vrachtwagens overbeladen en te weinig ruimte en ventilatie bieden tijdens vervoer is ook in strijd met de wet. Overvolle hokken waar de varkens tegen de wanden opgroeien en elkaar aanvreten, is dat eveneens.”

Het ministerie van Landbouw stelt in reactie op de aantijgingen van Boon dat varkenstransporteurs die de wet overtreden gewoon worden geverbaliseerd.

Een woordvoerder onderstreept dat het ministerie er alles aan doet om extra destructiecapaciteit te verkrijgen om zo de drukte in de overvolle varkenshokken terug te dringen.