Drugstest

In de krant van 27 mei worden een deskundige en twee consumenten geciteerd naar aanleiding van de voorgenomen invoering van de drugwipe, een drugstest voor automobilisten. Een consument stelt dat je onder invloed van (soft-)drugs langzamer en voorzichtiger gaat rijden.

Psychofarmacoloog Volkerts stelt, dat het de vraag is of het gebruik van hasj en marihuana de rijvaardigheid ongunstig beïnvloedt. Volgens hem moet nog veel onderzoek gedaan worden voordat een drugstest in het verkeer kan worden ingevoerd. Ik neem aan, dat hij dat onderzoek zelf wil doen. Een andere reden voor zijn pleidooi voor onderzoek zie ik niet. Immers, de drugwipe is al in gebruik, onder andere in Duitsland.

Overigens is mijn ervaring, dat een halve kleine joint voldoende kan zijn om van de wereld te raken. Onlangs wilde ik, na het roken van een beetje marihuana naar huis. Een ritje met de auto van vijf minuten. Maar toen ik, naar mijn gevoel na zo'n vijf minuten rijden, nog steeds niet de eerste straathoek had bereikt, werd ik onzeker. Vervolgens duurde het gevoelsmatig een minuut of tien voor ik de volgende straat (1 km lang) uit was. Onderweg ben ik twee keer gestopt om eens goed om mij heen te kijken of ik inmiddels misschien aan de andere kant van de stad was beland. Dat bleek niet zo te zijn; ik reed de gebruikelijke route. De hele rit leek een half uur geduurd te hebben. Eens, en nooit meer stoned achter het stuur!

    • Sander J. Wiener